Deze week heeft de regering beslist over strengere normen voor luchtvervuiling. Daarbij zitten er voor het eerst ook normen voor ultrafijn stof PM 2.5 en ozon.
Dit jaar zullen de PM 2.5 normen al in 31 grote steden en drie grote industriegebieden gecontroleerd worden en de controle moet tegen 2015 alle steden op prefectuurniveau omvatten (vergelijkbaar met arrondissementshoofdsteden in België, stadsregio’s in Nederland). In Sjanghai wordt de meting van fijn stof in juni ingevoerd. De overheid heeft hierbij ongetwijfeld rekening gehouden met de druk vanuit de publieke opinie.
Globaal genomen was de stedelijke luchtvervuiling de voorbije vijf jaren stabiel, met hier en daar een verbetering van zwaveloxiden SOX en fijn stof PM10. Er blijft echter nog veel werk. Zwaveluitstoot van elektriciteitscentrales, verwarmingsketels, staalfabrieken en petrochemie moet lager, en ook de stikstofuitstoot van cementfabrieken. De kwaliteit van benzine en diesel moet beter en er zijn strengere normen nodig voor de uitstoot van voertuigen. Tegen 2015 moeten alle voertuigen van voor 2005 van de weg als ze niet aan de norm voldoen.
Beijing zal het moeilijk krijgen. In en rond de regio Beijing wordt jaarlijks 350 miljoen ton steenkool verbrand. De stad Beijing zelf neemt daarvan 26 miljoen voor zijn rekening. Daarvan verdwijnt nog steeds 2,8 miljoen ton in individuele kachels zonder enige filter. Tegen 2014 moeten de laatste 90.000 gezinnen in het stadscentrum overschakelen op elektriciteit. Men wil nu een coördinatiecentrum opzetten tussen Beijing en de buurgebieden Hebei en Tianjin om tegen 2015 het steenkoolverbruik met 10-15% te verminderen. Uit een studie blijkt dat de verbranding van steenkool in de buurprovincies en het lokale autoverkeer de grootste oorzaken van het ultrafijne stof PM 2.5 zijn. Beijing wil dat tegen 2020 terugdringen van gemiddeld 70 naar gemiddeld 50 microgram per m³.
Bronnen: China Daily, People’s Daily, Shanghai Daily, Beijing News, BBC