Ter gelegenheid van de CPC-verjaardag zet men een tandje bij in de strijd tegen corruptie en voor een behoorlijk functionerende partij. Bij de Chinese spoorwegen zijn er nog drie hogere kaderleden verdacht van corruptie. In februari werd minister van spoorwegen Liu Zhijun ontslagen op verdenking van het aannemen van steekpenningen en omwille van andere ‘inbreuken op de discipline’. Het onderzoek gebeurt door de CPC, tot nader order is Liu nog steeds lid van het centraal comité, en zal hij aan het gerecht worden overgegeven als daar aanleiding toe is. Wu Yuliang, van de commissie voor discipline (Central Commission for Discipline Inspection) heeft op een persconferentie gezegd dat zijn zaak nog steeds loopt en dat het publiek zal worden geïnformeerd zodra ze is afgerond. Intussen is er ook een onderzoek gestart naar drie vroegere ondergeschikten van Liu. Een topman van de spoorwegen in Jiangxi en twee van de sector in Binnen-Mongolië werden door de commissie van discipline van de CPC uit een conferentie in Beijing geplukt. Het vermoeden bestaat dat een van hen banden had met de jongere broer van minister Liu Zhijun. Deze Liu Zhixiang is ter dood veroordeeld, met opschorting van straf, omdat hij iemand heeft laten vermoorden die hem van corruptie had beschuldigd. De jongere broer van de minister is daarna wel degelijk ook nog eens voor corruptie veroordeeld. De onlangs verdachte spoorwegdirecteur zou volgens de officiële media een bliksemcarrière hebben geregeld voor de jongere Liu. Over een andere van de drie personen die nu onder verdenking staan beweren Chinese particuliere media dat hij moet hebben samengewerkt met Ding Shumiao, een zakenvrouw en een van de mensen die de minister van spoorwegen waarschijnlijk hebben omgekocht. Een anoniem gebleven ex-ambtenaar van de spoorwegen heeft in de media beweerd dat minister Liu Zhijun ook de veiligheid op de hogesnelheidstreinen had willen opofferen aan het breken van overschatte snelheidsrecords en dat hij werkingsproblemen had verzwegen.
Een voormalig topman van staatsbedrijf China Mobile is ter dood veroordeeld, met opschorting van straf voor twee jaar. Hij had meer dan 5 miljoen dollar aan steekpenningen aangenomen van Siemens. De multinational had dat geld betaald om in de provincie Anhui een groot aantal contracten te krijgen. Een ambtenaar die hierbij had bemiddeld kreeg 15 jaar. De processen waren niet openbaar omdat er volgens het hof staatsgeheimen bij de bewijsvoering te pas kwamen. Over de uitspraken werd eerst door niet officiële, particuliere, media bericht. De staatsmedia citeerden hun collega’s en zo raakte het verdict bekend. Deze gang van zaken wordt door Siemens aangegrepen om vooralsnog commentaar te weigeren. Kaderleden van Siemens zullen wellicht ook worden gestraft voor het aanbieden van steekpenningen. Volgens de Chinese strafwet zou dat moeten. Siemens is al eerder tot een gigantische boete veroordeeld door het Amerikaanse ministerie van Justitie, omdat het ook in de VS en in Europa stelselmatig ambtenaren heeft omgekocht om contracten binnen te halen.
Aan de vooravond van de verjaardag van de CPC doet de partij een extra inspanning om zich te herbronnen naar de normen van onkreukbaarheid van de revolutionaire stichters van 1921. Een van de topmensen op het vlak van strijd tegen corruptie Wu Yuliang (zie boven) heeft nog meer voorbeelden gegeven van rechtszaken waar ook hogere ambtenaren worden aangepakt om aan te geven dat het de partij menens is met het uitroeien van dit kwaad. Hij sprak ook over het declaratiesysteem van aandelen waarvan hij veel verwacht, maar dat moeizaam uit de startblokken komt. Het stuit op onwil en op scepsis bij het publiek, dat de uitspraken van sommige partijkaders niet meer gelooft. De woordvoerder van de commissie voor discipline verwees ook naar onlangs opgestelde regels die kaderleden verbied om tot drie jaar na afloop van hun loopbaan of na hun pensionering in particuliere bedrijven te gaan werken in hun voormalig werkgebied. Hij zei ook dat de partij hoopt op de toezicht houdende rol die de bevolking kan spelen via internet, door aangiften en tips in verband met corruptiezaken. De burgers wordt overigens ook opgeroepen om via de website www.12388.gov.cn alle misbruiken van partijleden te melden en kritieken te geven op de werking van de partij.
Economic Observer, SCMP, Caixin Magazine, http://www.whatsonxiamen.com/
China Daily, www.china.org.cn, Shanghai Daily
Zolang de rechterlijke macht niet onafhankelijk mag zijn, zolang zal ook corruptie blijven bestaan.
Wat natuurlijk niet wil zeggen dat als als er onafhankelijke rechtelijke macht is, er geen corruptie meer zou bestaan.
Hoi Kwai
Da’s een beetje een dooddoener. Vooral dat woordje ‘natuurlijk’. En ik denk echt dat een onafhankelijke rechterlijke macht een voorwaarde is. Maar het is niet de ‘one-and-all-and-only’ oplossing. Er is meer nodig. Maar het is wel een begin. Ik heb begrepen dat de Chinese overheid ook al bezig is om de wetgeving te preciseren en duidelijker in te kaderen. Het aantal advocaten stijgt dan ook enorm.
Recht is misschien formeel onafhankelijk maar nooit en nergens echt neutraal, wat de volksmond bij ons goed begrepen heeft wanneer men het heeft over ‘het recht van de rijken’.
Wat China betreft zou het inderdaad beter zijn mocht de rechtsspraak meer armslag krijgen tegenover de lokale verantwoordelijken van partij en staat. Het zou de strijd tegen de corruptie versterken en met de klachten van burgers zou meer efficient en met minder uitbarstingen kunnen rekening gehouden worden. Ik ga ervan uit dat dit ook de huidige trend op het terrein is en de betekenis van de regelmatig gehoorde stelling dat de CPC niet boven de wet mag staan. Anderszijds is het duidelijk dat de CPC zich niet kan veroorloven dat een volledig onafhankelijke rechtspraak stokken in de wielen zou steken van belangrijke ontwikkelingsprojecten, neem maar als voorbeeld een rechtbank die zou beslissen dat de één-kind-per-gezin politiek ingaat tegen de mensenrechten en dus niet moet gerespecteerd worden.
Hoi Frank,
Je praat over het Westerse systeem als “het recht van de rijken”. Ik vind dat ook weer een dooddoener. Mer hetzelfde recht kun je spreken in China over ‘het recht van de CPC’. Mensen die van huis en haard verdreven worden, zonder voldoende compensatie, door corrupte CPC bestuurders, met back-up van CPC rechters denken niet veel anders.
Ik weet dat vanuit Beijing geprobeerd wordt door gruwelijk strenge straffen (doodstraf) de corruptie te beeindigen, want iedereen weet dat het gebeurt. Hu Jintao in z’n laatste speech heeft erover gesproken en gezegd dat corruptie MOET worden uitgebannen.
Een onafhankelijke rechterlijke macht, een vrije pers zijn de middelen om corruptie uit te bannen.
Ik hou natuurlijk van China, vergis je niet, en daarom, voor de fun:
Ik vertel verhaaltjes over mijn belevenissen in China hier:
http://web.me.com/h.gulickx/
en ik heb China filmpjes hier:
http://www.youtube.com/user/huubgulickx