China bestrijdt wel degelijk illegale houtkap en de import van hout dat onwettelijk gekapt wordt in andere landen, aldus het Bestuur voor Bosbouw, dat beweert nu geen massale houtsmokkel meer te kennen.
Het was de milieu-NGO ‘Global Witness’ die bekendmaakte dat, hoewel de houtimport uit Myanmar sedert 2005 en 2008 daalde met 70 %, de illegale activiteiten toch zijn blijven bestaan door corruptie, vervalsingen en het slecht afdwingen van de wet. Volgens het rapport bereikt het hout via China de ontwikkelde landen, waar er meubels mee gemaakt worden. Volgens het hoofd van China’s Bosbouwadministratie bestrijdt China echter wel degelijk de illegale houtkap en -import. Toch geeft hij toe dat de sector een grote kloof kent tussen vraag en aanbod.
De import van hout en pulp bedroeg 150 miljoen m³ in 2007 en dit is telkens het jaarlijks tekort van 2006 tot 2010. Dit tekort zal echter oplopen tot 230 miljoen m³ van 2011 tot 2015, aldus de China Daily. Om tegemoet te komen aan de vraag worden bomen geplant. Nu bedraagt de bosbedekking reeds 20,36 %, waardoor het streefcijfer voor 2010 al bereikt is. China’s bosoppervlakte bereikte vorig jaar 195 miljoen ha, wat 20 miljoen meer is dan in 2003. Tegen 2020 moet er nog 40 miljoen ha bijkomen. China laat echter de import van hout toe zolang dat gekapt is met een vergunning in het land van oorsprong zelf. Bijgevolg richt China een verzoek aan deze bronlanden om strenger op te treden .
Volgens het laatste bericht op de website van ‘Global Witness’ is de illegale handel tussen Myanmar en China drastisch afgenomen, maar gaat de smokkel verder.