De kost om China’s broeikasgassen te verminderen zou over 20 jaar een jaarlijkse kost van 438 miljard dollar bereiken, en de ontwikkelde landen worden verondersteld hiervan een deel bij te dragen, aldus een panel van vooraanstaande economisten.
Het bedrag komt uit op 7,5 % van het vermoedelijke BNP in 2030. Analoge rapporten in het Verenigd Koninkrijk vinden dat hoe eerder maatregelen getroffen worden, hoe minder het later kost. Afstel zorgt voor grotere kost op lange termijn, aldus nog het Britse rapport Stern. Zou Ji, hoofd van het departement Milieueconomie- en Beheer van de Renmin Universiteit, verwacht wel dat China wil betalen voor het verminderen van de uitstoot. Een surplus om meer te doen zou echter mee gedragen moeten worden door de internationale gemeenschap, gezien het om een gemeenschappelijk goed gaat, aldus de professor. In mei vroeg Peking dat de ontwikkelde landen hiervoor 0,5 tot 1 % van het BNP zouden betalen, een bijdrage die de Groep van 8 op meer dan 300 miljard $ jaarlijks raamt.
Professor Zou meent dat het technologisch onmogelijk is om de emissies tegen 2050 te halveren. Zijn groep vindt dat een meer agressieve aanpak van China’s uitstoot na 2030 284 miljard $ per jaar gaat meer kosten en zelfs 500 miljard $ na 2050. Cijfers die ongetwijfeld gaan wegen op de discussie in Kopenhagen over een nieuw klimaatverdrag. Professor Zou verklaarde in de ‘Financial Times’ dat zijn studie gebaseerd is op 62 technieken die cruciaal zijn voor het reduceren van de uitstoot. Voor sommige hiervan beschikt China niet over de patenten. Echte vermindering zou pas na 2030 volgen. Ook hanteert de studie hogere inflatiecijfers dan andere studies.
Bron FT
Lees ook andere artikels met tag klimaat.