Zowel Japan als China claimt de soevereiniteit over de strategisch gelegen maar onbewoonde Diaoyutai/Senkaku eilandjes. Taiwan, officieel nog altijd de Republiek China claimt eveneens dat de eilanden bij Taiwan horen. Daarover is nu een stevige politieke rel uitgebroken.
De huidige president, lid van de Guomindang partij, Ma Ying-jeou, en de 90-jarige oud-president Lee Teng-hui hebben diametraal tegenovergestelde meningen en dagen elkaar in de media uit om hun gelijk te bewijzen.
Lee die destijds president werd als Guomindang kandidaat maar nu achter de onafhankelijkheidsgezinde oppositiepartij DPP staat, stelt vlakaf dat de eilanden door Japan gecontroleerd worden en van Japan zijn. Hij sluit zich daarmee aan bij het standpunt van de VS. Lee is opgegroeid tijdens de Japanse bezetting van Taiwan, studeerde in Japan en diende ooit nog in het Japans leger.
Hij deed zijn controversiële uitspraak op een bijeenkomst van de DPP en werd niet tegengesproken door de voorzitster Tsai Ing-wen, die kandidate is bij de volgende presidentsverkiezingen. Tsai, een specialiste in internationaal recht, zei nochtans onlangs dat ze aan de Taiwanese claims op de Diaoyutai en op de door China en Taiwan geclaimde eilanden van de Zuid-Chinese Zee niet zal verzaken indien ze presidente wordt. Waarnemers vermoeden echter dat ze met die uitspraak vooral probeert de kwestie niet tot een twistpunt in de verkiezingsstrijd te maken.
President Ma houdt in naam van zijn partij stevig vast aan de stelling dat de eilanden bij Taiwan horen (waar ze ook geografisch dicht bij liggen) en noemt Lee een verrader. Charles Chen, de woordvoerder van de president zette ook de argumenten op een rijtje. De eilanden behoren al sinds de Ming dynastie in de 16de eeuw bij China. Ze werden door Japan in 1895, na de eerste Japans-Chinese oorlog bezet (Japan beweert zelf dat het toen ‘niemandsland’ in bezit nam). Na de tweede wereldoorlog bleven ze bezet door de VS die ze in 1971 aan Japan overdroeg in het kader van het Okinawa Reversion Agreement. Voor de overdracht lieten de VS aan de regering van de Republiek China (Taiwan dus) weten dat deze zuiver administratief was en geen gevolgen zou hebben voor de soevereiniteitsclaims.
Het is algemeen bekend dat de VS aandringen opdat Taiwan zijn claims op de Diaoyutai en de eilanden in de Zuid-Chinese zee zou laten vallen of beperken. Zo zou het de claims van de Volksrepubliek, die op dezelfde historische gronden steunen, helpen verzwakken. De VS hebben bevestigd dat ze de Senkaku eilanden als deel van Japan beschouwen en dat ze vallen onder het nieuwe veiligheidsverdrag tussen beide landen. Ze moedigen tevens Vietnam en de Filippijnen aan om hun claims in de Zuid-Chinese zee assertiever te verdedigen tegen China.
Bron: wantchinatimes
Lees meer over de problematiek van de Diaoyu/Senkaku eilanden:
http://www.chinasquare.be/publicaties/witboek-over-diaoyu-eilanden/
http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/spanning-met-japan-over-diaoyu-incident/
Meer over de Zuid-Chinese zee:
http://www.chinasquare.be/achtergrond/zuid-chinese-zee-vreedzame-onderhandelingen-als-vs-stap-terug-zet/
http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/china-noemt-unclos-onbevoegd-conflict-met-filippijnen/
http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/china-en-vs-vechten-om-invloed-zuid-oost-azie/
http://www.chinasquare.be/actueel-nieuws/nieuwe-spanning-in-de-zuid-chinese-zee/