Taliban delegatie trekt China in vredesgesprekken

Met het bezoek van een Taliban delegatie wordt China kandidaat bemiddelaar tussen de Afghaanse regering en de opstandelingen. Het vraagt wel dat de Taliban breken met de Oeigoerse terroristische beweging ETIM.

Staatsraad en buitenlandminister Wang Yi heeft deze woensdag een delegatie van de Afghaanse Taliban ontvangen in Tianjin. Eerder deze maand was de delegatie in Moskou. De delegatie werd geleid door een vertegenwoordiger van de politieke commissie en bestond verder uit vertegenwoordigers van de religieuze- en de propagandacommissies.

Dat Talibandelegaties als eerste landen in de regio Rusland en China bezoeken toont hun hoop dat deze landen kunnen bemiddelen in het vredesproces en dat ze een grote rol zullen spelen bij de heropbouw van het land.

China wil stabiliteit en strijd tegen terrorisme

China heeft de delegatie uitgenodigd op grond van de feitelijke vaststelling dat ze een belangrijke politieke en militaire kracht in Afghanistan zijn, zonder wie een vreedzame verzoening in het land onmogelijk is.

Staatsraad Wang Yi hoopt dat de Taliban oprecht aansturen op vrede, een positief imago nastreven en een inclusieve politiek willen voeren. China heeft als buurland altijd de soevereiniteit, onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Afghanistan gerespecteerd. Hij verklaarde dat de Taliban moeten breken met alle terroristische organisaties. ETIM, de gewelddadige Oeigoerse afscheidingsbeweging is er daar één van.

Taliban hoopt op Chinese steun

De Taliban delegatie herhaalden dat ze nooit een derde partij zullen toelaten Afghanistan te gebruiken als uitgangsbasis voor acties tegen China. In een eerder interview met This Week in Asia zei de Taliban woordvoerder Suhail Shaheen dat de organisatie China ziet als een ‘vriend’. De Taliban zullen Oeigoerse separatisten niet langer het land binnen laten. Ook Al Qaeda of andere terroristische groepen krijgen geen bewegingsvrijheid meer.

De delegatieleider zei dat de Taliban oprecht naar vrede in het land streven en bereid zijn met alle partijen samen te werken om een politiek systeem op poten te zetten dat breed door de bevolking gedragen wordt, en dat de mensenrechten en die van vrouwen en kinderen respecteert.

Wie kan patstelling doorbreken?

Volgens analist Wang Jiang, van het Institute for Frontier Region of China aan de Zhejiang Normal University, laat het vertrek van de buitenlandse troepen de regering en de opstandelingen achter in een patstelling. Beide partijen willen een doorbraak forceren. Dat is de reden waarom de Taliban in China steun komen zoeken. Ze deden grote inspanningen om China een beter inzicht in hun zaak te geven; er was bijvoorbeeld ook een vertegenwoordiger van de religieuze commissie bij om China uit te leggen hoe de religieuze politiek van de Taliban gewijzigd is.

In een eerder interview voor de Global Times trok de Afghaanse ambassadeur in China de oprechtheid van de Taliban bij de vredesbesprekingen in twijfel.

Li Wei, een expert veiligheid en anti-terrorisme van het China Institute of Contemporary International Relations legt de goede contacten van China met alle strijdende partijen in Afghanistan uit als een gevolg van het consequente standpunt van China dat Afghanistan door de Afghanen moet geregeerd worden. China was ook altijd bereid te bemiddelen in het vredesproces, zowel via multilaterale organisaties als door het aanbod om gastheer te zijn voor vredesbesprekingen.

Bron: Global Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *