Voor het milieubehoud en om de groene ontwikkeling te stimuleren, wordt steeds meer geavanceerde apparatuur toegepast waaronder drones, onbemande vaartuigen, robotachtige milieubemonsteraars en mobiele platforms om de biodiversiteit te monitoren.
Qianxun SI, een in ruimtelijke slimme infrastructuur gespecialiseerd bedrijf, heeft een slim patrouillesysteem op maat voor het Qiandao-meer gecreëerd. Letterlijk bezaaid met1.000 eilandjes, bestrijkt het meer een wateroppervlak van 573 km² in het kanton Chun’an, dat valt onder Hangzhou. ‘Drones met een zeer nauwkeurige positioneringsfunctie kunnen autonoom opstijgen, opnames maken, landen en zelfs zichzelf opladen. Ze sturen videogegevens door naar het digitale beheerplatform voor het Qiandao-meer, wat zorgt voor een slimmere en efficiëntere patrouille’, aldus Fang Chao van het wetshandhavingsbureau bij het kanton Chun’an.
Wat vroeger voor een menselijke inspecteur een hele week in beslag nam, kan nu door drones in één dag worden gedaan, voegde Fang eraan toe. Door gebruik te maken van het BeiDou navigatiesatellietsysteem en visuele AI-algoritmes categoriseert Qianxun SI automatisch de verschillende aanwijzingen die in het meer worden gevonden. Deze stuurt ze verder door naar het betreffende managementpersoneel. Deze benadering integreert de informatiesystemen van meerdere afdelingen in Chun’an en doorbreekt de gegevensbarrières tussen de regelgevende instanties.
Met meer dan 40 soorten slimme AI-algoritmes heeft het platform drones in staat gesteld om onder andere zwerfvuil, illegale visserij en niet-vergunde bedrijven nauwkeurig te identificeren. Uit gegevens blijkt dat sinds de proeflancering van het slimme patrouillesysteem in maart 2023, Qianxun SI de patrouille-efficiëntie van het meer met 80 % heeft verbeterd. De drones hebben 1.329 vliegmissies uitgevoerd met een totale vliegafstand van 5.654 kilometer en hebben 4.091 aanwijzingen gevonden.
Algen
Rond het Taihu-meer in de stad Yixing (Jiangsu) vormden blauwalgen ooit een belangrijk probleem. Eigenlijk zijn blauwalgen cyanobacteriën die een groenblauwe laag op het water kunnen vormen. Op een wetenschappelijke onderzoeks- en demonstratiebasis voor de behandeling en het gebruik van stedelijk en landelijk organisch afval vormt men de algen nu om tot organische grondstoffen, waaronder industrieel algenpoeder, organische meststoffen en biomassakoolstofbronnen.
Jiangsu heeft de mogelijkheden voor de productie van algen verbeterd door upgrading van de technologieën . Door betere technologieën heeft de Jiangsu Jinshan Environmental Protection Engineering Group een zuiveringsmiddel ontwikkeld voor de behandeling van afvalwater met algen als belangrijkste grondstof. Door de blauwalgen in het Taihu-meer te behandelen en de waterkwaliteit te verbeteren, heeft de groep de blauwalgen omgezet in waardevolle grondstoffen. Het bedrijf heeft tevens een hoogwaardig, kosteneffectief en koolstofarm biomassakoolstofproduct voor afvalwaterzuiveringsinstallaties geleverd, stelt de groep.
Waterstof
Waterstofenergie speelt een belangrijke ondersteunende rol in China’s groene en koolstofarme transformatie wat het eindverbruik van energie betreft. Men past op grote schaal waterstofceltechnologie toe in de transport- en energiesector, in de chemische industrie en in andere sectoren.
Op de 22ste China International Environmental Protection Exhibition and Conference, die in april in Beijing plaatsvond, kreeg een 3,5-tons vorkheftruck met waterstofbrandstofcel, ontwikkeld door Guangdong Guangsheng Hydrogen Energy, veel aandacht. Want deze vorkheftruck kan acht uur werken na slechts vijf minuten tanken met waterstof. De vorkheftruck heeft bijna 20 maanden gedraaid bij een verlichtingsbedrijf in de stad Foshan, met een totale werktijd van meer dan 6.000 uur, aldus Liu Wei, algemeen manager van Guangdong Guangsheng Hydrogen Energy. Liu voegde eraan toe dat de vorkheftruck is bijgetankt met ongeveer 1.600 kilo waterstof, wat heeft gezorgd voor milieuvriendelijk vervoer.
Het Chinese ministerie van Ecologie en Milieu heeft overigens zelf een intelligent en efficiënt digitaal bestuurssysteem opgebouwd met een geïntegreerd informatieplatform voor milieubeheer.
Bron: Peoples Daily