De integratie van internet met het maakwerk schiet aardig op in China. BYD zegt ja aan Huawei maar neen aan Baidu. De EU maakt tegen 2027 een QR-paspoort verplicht voor e-batterijen en China stelde een reglement op voor de recyclage van windmolens en zonnepanelen. De techgroten werven weer aan en ook Suzhou stimuleert de livestreaming sector. We eindigen met bedrijfsnieuws.
Uit gegevens van het ministerie van Industrie en IT blijkt dat de schaal van het industrieel internet 1,2 biljoen yuan overschrijdt. Het land heeft 240 invloedrijke industriële internetplatformen gestimuleerd waarvan er 28 branche- en domeinoverschrijdend zijn. Het ministerie wil dat 3.000 ondernemingen dit jaar 5G-fabrieken bouwen. Volgens directeur Yu Xiaohui van de China Academy of Information and Communications Technology gebruiken grote ondernemingen uit de volgende sectoren het industrieel internet al: visuele kwaliteitsinspectie, intelligente opslag, kwaliteitscontrole, intelligente productieplanning en gestroomlijnde productie. In toenemende mate komt het ook aan bod in modellering en analysescenario’s zoals procesoptimalisatie, diagnose en voorspelling van machinefouten. Zo heeft Inspur Yunzhou een industrieel internetplatform dat acht sectoren bedient zoals machines, elektronica, chemicaliën, mijnbouw, staal, energie, voeding en parken.
BYD: ja voor Huawei, neen aan Baidu
*BYD kiest voor Huawei om haar fabrieken de weg van het slimme maakwerk op te sturen. Om deze snelle ontwikkeling te ondersteunen? moet meer ontwerp, O&O en toepassingssystemen naar de cloud en hebben meer productielijnen draadloze internettoegang nodig. Zo heeft BYD meer dan 100.000 draadloze toestellen op het netwerk. Daarom heeft het de10 Gbps-toepassing van Huawei uitgekozen voor haar digitale omvorming. O&O-simulatie genereert enorme HD-rendering-werklasten waarvoor de overdracht van enorme hoeveelheden gegevens tussen cloudservers en lokale terminals vereist is. Bovendien vergen simulatie en weergavesynchronisatie een lage netwerklatentie (vertraging). De kantoren van meerdere regio’s maken veelvuldig gebruik van HD-videoconferenties, waarbij een hoge bandbreedte en lage latentie nodig zijn. De Huawei-systemen kunnen tot 300.000 gebruikers aan en laten toe dat 9.000 toestellen automatisch op fouten gescand worden.
*BYD is er van afgestapt om zijn elektrische voertuigen uit te rusten met de zelfsturingsystemen van Apollo Baidu. Naar verluidt wil BYD liever eigen systemen ontwikkelen. De robottaxis van Baidu staan volgens insiders nog ver af van winstgevendheid.
EU: in 2027 paspoort voor e-batterijen
*Deze week is in de EU een nieuw reglement op e-batterijen van kracht geworden. Hoewel er verschillende data en percentages gelden voor diverse parameters, valt op dat tegen 2027 alle e-batterijen in de EU zullen moeten beschikken over een QR-‘paspoort’ dat de productinformatie weergeeft inclusief de koolstofvoetafdruk en de gerecycleerde inhoud. Deze regels beogen dat er ‘groenere’ batterijen op de markt komen, dus met een lagere CO2-uitstoot en geproduceerd met meer gerecycleerde materialen. De nieuwe regels zouden een verregaande weerslag kunnen hebben op de leveranciersketen van batterijen. Hoewel op korte termijn de kosten kunnen stijgen en en meer 0&O nodig zal zijn, meent prof Zhang Xiang van het Engineering Department of Huanghe Science and Technology University dat de Chinese spelers tegen 2027 klaar kunnen zijn. De Chinese productie van EV-batterijen is goed voor ongeveer 77 procent van het wereldtotaal en Europa is de belangrijkste markt voor de Chinese uitvoer van lithiumbatterijen. Chinese fabrikanten van EV-batterijen hadden vorig jaar 34 procent van de EU-batterijmarkt in handen, een verdubbeling van het niveau van 2020.
Recyclageregels voor windmolens en PV-sector
De Chinese autoriteiten hebben richtlijnen uitgevaardigd voor de recyclage van afgedankte windmolens en fotovoltaische (PV-) apparatuur. Deze richtlijnen bepalen dat een recyclagesysteem van windenergie- en fotovoltaïsche apparatuur moet ontwikkeld worden met betrekking tot groene ontwerpen, gestandaardiseerde recyclage, hoogwaardig gebruik, onschadelijke verwijdering en andere schakels in de recyclageketen. De richtlijnen schetsen ook zes kerntaken: het krachtig stimuleren van groene ontwerpen; opzetten en verbeteren van het verantwoordelijkheidsmechanisme voor de verwijdering van buiten gebruik gestelde apparatuur; verbetering van het recyclagesysteem voor apparatuur; versterking van de capaciteit van hulpbronnenrecyclage; voorzichtige bevordering van de herfabricage van apparatuur en het standaardiseren van de onschadelijke verwijdering van vast afval.
.Techgroten werven weer aan
De 2 e-commerce platformen van Alibaba, Taobao en Tmall, stellen meer dan 2.000 betrekkingen open op instapniveau. Dit kadert in een algemeen plan van Alibaba om dit jaar 15.000 personeelsleden aan te werven waaronder 3.000 afgestudeerden. Alibaba telde eind juni 228.675 personeelsleden. Tencent beloofde afgelopen week ook een groot aantal vacatures in binnen- en buitenland aan te zullen bieden op het gebied van kunstmatige intelligentie, cloud computing, robotica en industrieel internet. Vorige maand kondigde Meituan aan 6.000 nieuwe functies te zullen openen.
Suzhou stimuleert livestreaming
In navolging van Hangzhou en Shenzhen pakt nu ook Suzhou uit met steunmaatregelen voor de livestreamingsector. Eén van de 17 maatregelen behelst de toekenning van één miljoen yuan cash voor livestreamers die jaarlijks minstens 50 miljoen yuan omzetten. Chinese multichannel-netwerken – organisaties die rechtstreeks met merken samenwerken om goedkeuringen te krijgen van aanraders/influencers in sociale media – kunnen met maximum 1,2 miljoen yuan beloond worden wanneer ze exclusieve contracten binnenhalen met populaire livestreamers. Deze dienen wel een jaarlijkse omzet van meer dan 100 miljoen yuan voort te brengen. De andere maatregelen van Suzhou omvatten het werven van meer ‘talent van hoog niveau’ voor de livestreaming e-commercesector van de stad. Naar eigen zeggen realiseerde Suzhou vorig jaar voor 55 miljard yuan aan livestreamingverkoop, zo’n 79% meer dan het jaar voordien.
Bedrijfsnieuws
*De tweede Chinese chipproducent Hua Hong, die sinds 2014 in Hongkong beursgenoteerd is, heeft nu ook zijn intrede gedaan op de beurs van Shanghai, waar het aandeel met 13% steeg. Dit debuut leverde 21 miljard yuan op, wat de grootste beursgang in China betekende dit jaar. Concurrent SMIC haalde tijdens haar debuut op de beurs van Shanghai in 2020 echter 46 miljard yuan op.
*Na een jarenlange samenwerking hebben Baidu en Geely hun eerste gezamenlijk model Ji Yue01 op de markt gebracht. Ji Yue kan profiteren van Baidus AI-verwezenlijkingen en van Geely’s expertise op vlak van de productie van auto’s.
*Baidu gaat met autobouwer Changan een partnerschap aan om samen een computercentrum op te richten dat de ontwikkeling van slimme en verbonden voertuigen zal vergemakkelijken. Het centrum zou meer dan dubbel zoveel operaties per seconde aankunnen dan concurrent Xpeng, dat 600 petaFlops per seconde kan verwerken.
*Lenovo heeft bij de voorstelling van de bedrijfsresultaten meegedeeld dat het de komende 3 jaar $1 miljard gaat uitgeven aan AI-ontwikkeling en -toepassingen.
*BYD, dat zich vooral richt op wagens onder de 200.000 yuan, heeft het nieuwe merk Fang Cheng Bao gelanceerd, een premium merk dat wil concurreren met Prado, Land Rover en Porsche. De prijs zou tussen de 400.000 en 500.000 yuan schommelen.
Bronnen: Peoples Daily, huawei.com, SCMP, Global Times, consilium.europa.eu, Xinhua, Technode