Terugkeer Chinese toeristen boost voor Azië (upd)

Het einde van de meeste Covid-19 beperkingen betekent ook het snel heropleven van buitenlands toerisme. Dat is goed nieuws voor belangrijke landen van bestemming, vooral in Azië. Sommige westers gezinde landen blijven uit politieke overwegingen hindernissen opwerpen. Het binnenlands toerisme zal dit jaar flink bijdragen aan de economische groei van China zelf.

Eerste groep hartelijk ontvangen in Thailand Foto Xinhua./Wang Teng Disclaimer

Op 5 februari staken op één dag 676.000 personen de grens over, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Daarvan reisden er 84% tussen het vasteland, Hongkong of Macao.
China heeft de beperkingen op in- en uitreizen sterk versoepeld op 8 januari; vanaf deze week werd verder versoepeld.

Een aantal reisagentschappen organiseert terug groepsreizen voor Chinese toeristen. De hervatting van de groepsreizen was al in januari aangekondigd en veroorzaakte meteen een explosie aan boekingen.

Er worden een twintigtal bestemmingen aangeboden: Thailand, Indonesië, Cambodja, Sri Lanka, de Filippijnen, Malaysië, Singapore, Laos, de Malediven, de Verenigde Arabische Emiraten, Nieuw-Zeeland, Egypte, Kenia, Zuid-Afrika, Rusland, Zwitserland, Hongarije, Cuba en Argentinië.

De VSA, Canada, Japan en Zuid-Korea ontbreken op het lijstje. Nochtans waren Japan en Zuid-Korea populaire bestemmingen voor kortere vakanties. Maar beide landen beperken de visa voor Chinese burgers, officieel uit schrik voor Covid-19. Japan heeft sinds 22 januari de beperkingen versoepeld maar niet volledig afgeschaft. Ook de VS, Canada en een aantal Europese landen hanteren nog uitzonderingsregels voor Chinese toeristen.

Het volledig herstel van het Chinese buitenlands toerisme wordt voorlopig ook nog geremd door te weinig internationale vluchten en flink gestegen prijzen.

Boost voor Azië, meetbaar voordeel voor Frankrijk en Spanje

Voor corona bedroeg het aandeel van Chinezen in de wereldomzet van toerisme 16%. Het was op tien jaar verdubbeld en biedt nog veel kansen voor verdere groei. Voor landen die sterk van toerisme afhangen is China daarom belangrijk.

De bank Natixis schat dat het Chinese buitenlands toerisme eenmaal terug op normaal niveau 160 miljard dollar per jaar zal opbrengen. Daarvan zal 103 miljard of 64% naar Azië gaan, wat overeenkomt met 0,65% van het bruto binnenlands product van de ontvangende landen.

Noord-Amerika en Europa zullen respectievelijk 34 en 21 miljard dollar inkomsten verwerven, maar dit vertegenwoordigt slechts 0,13% en 0,09% van hun bbp. In Europa gaat het leeuwendeel naar Frankrijk en Spanje, met 0,2% van hun bbp.

Hongkong wordt de grootste individuele winnaar met 22 miljard dollar, 5,9% van het bbp. De andere Aziatische winnaars kunnen Australië, Japan en Thailand zijn, elk met ongeveer 15 miljard.

Voor Thailand komt dat neer op 3% van het bbp. De toeristische sector is een zeer belangrijke bron van inkomsten voor Thailand. De eerste twee groepen Chinese toeristen werden op de luchthaven verwelkomd door Thaise regeringsambtenaren en Chinese diplomaten. In 2019 ontving Thailand 11 miljoen Chinese toeristen. Voor dit jaar mikt men op 5 à 6 miljoen.

Toerisme in Azië in het algemeen herstelt zich minder snel van de pandemie dan in de rest van de wereld. Verwacht wordt dat de heropening van China een Aziatische groeisprint zal veroorzaken en het gewicht van het continent ook in deze sector structureel zal verhogen.

Binnenlandse groei

Voor het begin van de pandemie woog de binnenlandse toeristische sector 5,8% van het bbp, in absolute cijfers 5.700 miljard yuan (800 miljard euro).. In 2020 was dit teruggevallen op 2,2% en in 2022 zelfs tot 1,7%. Natixis heeft berekend dat indien het toerisme terug toeneemt tot het niveau van 2019 dit zou zorgen voor een extra groei van 0,5% van het bbp. De door Natixis verwachte groei voor 2023 is 5,5%.

Bronnen: South China Morning Post, Xinhua, Natixis nieuwsbrief