In China zijn de eerste textiel firma’s ontstaan die textielvezels afkomstig uit biomassa gebruiken. Daartoe worden zowel de schalen gebruikt van garnalen en krabben, maar ook zeewier.
Textielbedrijven zijn vaak afhankelijk van petroleum wanneer gewone kunststoffen worden vervaardigd als nylon en polyester. Dit zou wel eens snel kunnen veranderen. De firma Hismer Bio-Tech uit het kanton Ningyang van de stad Tai’an (Shandong) maakt biomassavezel uit een ongebruikelijke bron: de schalen van garnalen en krab. In het achtergedeelte van de werkplaats liggen er hopen van gestapeld met een sterke doordringende geur. Maar na door een machine voor verwerking te zijn gegaan, worden de schalen omgevormd tot chitosanvezel die niet echt te onderscheiden valt van synthetische vezels.
Hismer verzamelt jaarlijks 10.000 ton van dit afval na de verwerking van zeevruchten uit de havens van Qingdao, Yantai, Dalian en Ningbo. Daaruit wordt jaarlijks 6000 ton biomassa vezels vervaardigd. Deze vezel kan de afhankelijkheid van de textielbedrijven tegenover kunstvezel verlichten. Naar verluidt is het bedrijf het grootste geworden van herwonnen maritieme producten. De kunstvezel wordt nadien gebruikt door diverse kledingproducenten. Modeliefhebbers kopen anti-bacterie ondergoed van lingerieproducent Embry Form. Van de stof worden niet enkel sokken, ondergoed en beddengoed gemaakt, maar ook medische producten zoals maskers en maandverband tot en met speciale stoffen die in vliegtuigen gebruikt worden.
Voorzitter Hu Guangmin van Hismer legt uit dat innovatie zijn bedrijf gered heeft van het failliet. Er moest personeel worden afgedankt. 5 jaar terug zette hij alles in op biomassa. Nu heeft de firma al een samenwerkingsakkoord met 70 bedrijven voor de productie van stoffen voor medisch gebruik. Ook is er een partnerschap met BenQ uit Taiwan en de in Hongkong gebaseerde lingeriefabrikant Embry Form. Het bedrijf heeft ook materialen ontwikkeld die gebruikt worden in de bemande Shenzhou raket en in het Tiangong ruimte lab. Ze zijn immers schimmelvrij en immuun tegen vuur, statische elektriciteit en geur.
Zeewier
Hismer is niet de enige firma die vernieuwing brengt in de textielsector. BMSG vormt zeewier om tot biomassavezels voor kleding die gebruikt wordt voor chirurgie. Een ton zeewier kost precies 8000 yuan. Na de omvorming tot een natriumalginaat-stof bedraagt de prijs 80.000 yuan per ton. Na verdere verwerking tot chirurgische kledij is dit 2,4 miljoen yuan waard, aldus secretaris van de Raad van Bestuur Xu Yuqiang van BMSG dat zich bevindt in Qingdao.
Volgens Jiang Shicheng van de Chinese Academy of Engineering is de ontwikkeling van textielmaterialen op basis van biomassa nog maar in een beginfase, maar draagt ze de toekomst in zich. Wanneer een zeker cluster is gevormd, kan zich een dynamiek ontwikkelen, voegt hij er aan toe. Directeur Sun Ruizhe van de China National Textile and Apparel Council vindt dat groene textielproducten een nieuwe trend in de sector geworden zijn. Hij hoopt dat heel zijn sector milieuvriendelijke stoffen zou gebruiken zodat het totale productieproces schoon wordt.
Bron: China Daily
Geen textiel uit melk?
dat nog niet, maar morgen stel ik alvast in iTrends met internet verbonden koeien voor
Wat gebeurt met mensen die deze textiel dragen met een melk en schaalvis allergie
dit is hun website in het Chinees en Engels
http://www.hismer.com