De 37-ste zitting van het UNESCO-comité ter bescherming van het Werelderfgoed heeft vrijdag te Phnom Penh de Tianshan bergen aanvaard als werelderfgoed. De aanvraag was in 2010 door China ingediend.
De Tianshan (Chinees: 天山; Tiān Shān) is een bergketen in Centraal-Azië, in het grensgebied van Kazachstan, Kirgizië en de Chinese autonome regio Xinjiang en betekent letterlijk “hemelse bergen”. De lengte bedraagt 2500 km van west naar oost en 100 tot 400 km van zuid tot noord. Twee derden van de keten bevindt zich op Chinees grondgebied en de gemiddelde hoogte van de bergen is 4000 m.
Enkel in China telt het gebied meer dan 9000 gletsjers. Quasi de helft van Xinjiangs water is van deze toppen afkomstig. Tianshan vormt de waterscheiding tussen het stroomgebied van de Tarim aan de zuidoostkant en dat van de Ili, de Syr Darja en de Tsjoej aan de noordwestkant. Al deze rivieren zijn endoreïsch: dat wil zeggen dat niets van de neerslag die in het gebergte valt, de oceaan bereikt
Het gebied bezit de grootste diversiteit van botanica gaande van woestijnheesters en struiken, over rivierbossen, wilde fruitbossen, alpijnse weiden tot wat groeit in een sneeuwlandschap. In totaal telt de zone 1800 planten- en 400 dierensoorten waaronder een zevental bedreigde en ook 128 vogelsoorten met in totaal 100.000 vogels. Het nieuwe als Werelderfgoed aanvaard gebied bevat 3 natuurreservaten en drie nationale parken, elk met hun eigen kenmerken. Door het feit dat in de natuurgebieden weinig bevolking leeft, zijn deze goed behouden.
Lees ook: UNESCO over Tianshan