Tibet ontkent gedwongen verhuisprogramma

Voorzitter Qizhala van het regionale Tibetaans bestuur heeft ontkend dat Tibetanen gedwongen worden te verhuizen om zo via een opleiding aan werk te geraken. Volgens hem is het aanleren van nieuwe vaardigheden om elders werk te vinden volledig gebaseerd op vrijwilligheid.

Dorp in Qamdo

Dezelfde persoon Adrian Zenz die er in slaagde het verhaal over deradicaliserings opleidingscentra in Xinjiang voor te stellen als concentratiekampen, heeft gerecidiveerd met een verhaal over Tibet. Zenz doceert methodologie aan de Evangelical theological institution Akademie für Weltmission en is China onderzoeker bij de Victims of Communism Memorial Foundation. Nadat zijn Xinjiang verhaal door westerse organen en VS-toppolitici werd opgepikt en verspreid, publiceerde hij onlangs een verhaal dat wil aantonen dat de Tibetanen gedwongen worden te verhuizen om aan werk te geraken en dat de opleiding die ze er krijgen in militaire stijl gebeurt.

Vrijwillig

Voorzitter Qizhala van de Autonome Regio Tibet ontkent echter ten stelligste dat de beroepsopleiding die de Tibetanen krijgen een verplicht karakter heeft. Deze scholen beogen de levensstandaard van herders en boeren te verhogen en die kunnen vrijwillig het beroep aanleren dat ze willen, aldus Qizhala. De voorzitter preciseerde dat dit jaar al 176.300 personen uit arme gezinnen een opleiding kregen, 340.500 hulp ontvingen om werk te vinden buiten hun geboorteplaats en dat Tibet van plan is dit jaar 630.000 personen te transfereren. Vooral de beroepen chauffeur, bouwvakker en lasser zijn gegeerd wegens goede verloning. Voor personen die buiten de provincie werk zoeken, betaalt het bestuur gratis de heen- en terugreis, aldus nog voorzitter Qizhala. De politiek om overtallige bevolking uit de landbouw een vak aan te leren is echter een nationale politiek. In buurprovincie Yunnan bedroeg hun cijfer zelfs 13 miljoen.

Hij gaf als voorbeeld het kanton Shuanghu waar het hoeden van runderen en schapen de enige bron van werk was. Toen had de helft van de arbeidskrachten weinig om handen. Tijdens het eerste semester verhoogde niettegenstaande Covid 19 het gemiddelde Tibetaans ruraal inkomen echter met 10% en daar zit het hogere inkomen van de getransfereerde werkers voor een groot deel tussen.

‘Militair’

Om te bewijzen dat de opleidingen in militaire stijl gebeuren gebruikte Zenz een foto van China News Service (CNS) waarbij leerlingen een militair uniform droegen in een beroepsopleiding centrum te Qamdo. De journalist van CNS die de foto nam, voelt zich misbruikt en legt uit dat zijn foto genomen werd in een klas voor bewakingsagenten. Hij had echter even goed de kookles of de klas mechaniek kunnen fotograferen. Voormalig voorzitter Zhu Weiqun van de Ethnic and Religious Affairs Committee bij het National Committee of the Chinese People’s Political Consultative Conference preciseert verder dat nogal wat Tibetaanse bewoners graag militaire uniformen dragen die ze kregen van de troepen omdat dit hen een trots gevoel verschaft.

Over de aantijging van Zenz dat velen eindigen in laagbetaalde baantjes heeft Global Times verschillende werkers ondervraagd. Daaruit blijkt dat ze rond 5000 yuan per maand verdienen plus gratis accommodatie genieten. Wujin Dunzhu die naar Qamdo terugkeerde na te Wuhan afgestudeerd te zijn, ontkent dat er in zijn thuisbasis gedwongen transfer van arbeidskrachten of opleiding in militaire stijl gebeurt. In zijn kanton Dajiang gaan echter weinigen elders werken. De meeste Tibetaanse afgestudeerden verkiezen zoals hij om terug te keren naar hun geboortestreek omdat ze kunnen genieten van een preferentieel werkgelegenheidsbeleid en steun als ze een bedrijf willen starten.

VS-inmenging

Voorzitter A.R. Tibet Qizhala

De conferentie van Qizhala kwam er enkele uren nadat de VS  Robert Destro had benoemd tot de Amerikaanse speciale coördinator voor Tibetaanse aangelegenheden. Destro heeft overigens al het hoofd van het Tibetaans bestuur in India
Lobsang Sangay ontvangen. BuZa woordvoerder Zhao Lijian reageerde op de benoeming van Destro dat ‘dit een grove inmenging betrof in de interne Chinese aangelegenheden’. Precies alsof China een vertegenwoordiger zou aanduiden voor de rechten van de zwarten in de VS.

Overigens noemde Zhao A. Zenz  nog ‘een door de VS ingehuurde beul’. Zenz verhaal werd vooral wereldkundig toen VS-ambassadeur Currie in de UN Mensenrechtenraad dit voor waarheid verspreidde. Bij de stemming schaarden zich echter meer landen achter China, ook de meeste islamitische landen. Vorige week werd China eveneens als lid verkozen van deze raad.

Global Times, China Daily, SCMP

1 comment for “Tibet ontkent gedwongen verhuisprogramma

  1. Bla bla bla cultureel genocide beschuldigingen. Meeste blanken weten niet dat wanneer een minderheid naar de grote stad verhuist waar hun volgende generatie hun cultuur gaat afkeren. Het creëren van werk en economische bloei in hun eigen streek is de enige optie van behouden van hun cultuur.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *