Tibet: veel geïnvesteerd in culturele ontwikkeling

Tibet heeft een balans opgemaakt van de culturele projecten waarin tijdens het elfde vijfjarenplan geïnvesteerd werd. Het gaat zowel om de renovatie van historische gebouwen, het immaterieel cultureel erfgoed, de bouw van culturele centra als om steun voor de cultuursector.

Tashilhunpo-klooster

Gedurende het elfde vijfjarenplan heeft de Chinese regering 380 miljoen yuan uitgegeven voor het onderhoud van drie erfgoedsites: het Potala Paleis, het Norbulingka Paleis en het Sakiaklooster. 
Verder werd nog 570 miljoen besteed aan meer dan twintig erfgoedplaatsen onder andere aan de renovatie van het Tashilhunpo-, het Jokhang– en het Drepung klooster.
In de afgelopen vijf jaar werd 807 miljoen yuan besteed aan de ontwikkeling van de cultuursector in Tibet. Eind 2010 waren er in de autonome regio bijna tweehonderd culturele centra, zowel in kleinere als in grotere adminitratieve gebieden. Daarnaast werd er gewerkt aan en geïnvesteerd in een platform voor culturele uitwisseling, zogenaamde antennes in gemeenten, een groot regionaal centrum en zogenaamde “infopunten voor cultuur”. Het rapport van de regering wijst ook met tevredenheid op de 660 boekenwinkels en de 6000 voorstellingen in theaters en in openlucht in de beoordeelde periode. Het is niet duidelijk of het hier uitsluitend om Tibetaanse cultuur gaat.
Balans erfgoed
Tibet telt nu 4285 plaatsen en gebouwen die als erfgoed zijn erkend. Ze worden evenwel niet allemaal beschermd. Ook zijn er musea met in totaal 1 miljoen kunst- en cultuurvoorwerpen. Ook het immaterieel erfgoed zoals de volksliteratuur, de traditionele muziek en dans ontvangen financiële steun. Zowel de Tibetaanse Opera als het heldendicht-epos Gesar werden toegevoegd aan de lijst van het UNESCO werelderfgoed.
Deze belangrijke inspanningen op het culturele vlak overtuigen echter niet alle Tibetanen en er blijven problemen opduiken. De afgelopen week stak een monnik in een Tibetaans  gebied in de provincie Sichuan zichzelf  in brand. Nog altijd lijkt de Chinese regering er niet in te slagen de monniken van sommige invloedrijke Tibetaanse kloosters aan haar kant te krijgen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *