Tibet heeft van het leefmilieu een prioriteit gemaakt, aldus de partijleider van de regio, Wu Yingji. Tibet behoort tot de minst vervuilde streken van China. Men wil dit zo houden.
Het brp van Tibet is vorig jaar gestegen tot 147 miljard yuan. Een gemiddelde stedeling verdiende vorig jaar 33.797 yuan en een rurale bewoner 11.450 yuan, aldus partijleider Wu Yingjie. Het publiek vindt de
bescherming van het milieu een kwestie van gezond verstand. Installaties die ernstig vervuilen, energie-intensief zijn of te veel water verbruiken, worden niet toegelaten in Tibet. Nog liever een tragere groei dan het milieu te beschadigen, aldus nog Wu.
De regio heeft 700.000 voormalige boeren en herders in dienst genomen als bewakers van wild en bossen in natuurgebieden. Vorig jaar investeerde de regio 11 miljard yuan in projecten van milieuopbouw. Tibet heeft landelijk een van de grootste oppervlaktes natuurgebied: 413.000 km². Volgens het milieudepartement van de Chinese Academie voor wetenschappen heeft Tibet een stabiele ecologische structuur op het vlak van lucht, water, grond en stralingsgevaar.
De grote steden kenden vorig jaar een goede luchtkwaliteit gedurende 95 % van de dagen. De waterkwaliteit van de rivieren behoort tot de twee hoogste van 6 categorieën. Op 1 september werd een ordonnantie van kracht ter bescherming van het Yamdrok Yutso Lake, het derde grootste meer in de regio. De ordonnantie betrekt de bevolking bij de bescherming en elk jaar zal op 25 mei een beschermingsdag van het meer worden georganiseerd. In augustus werd zelfs een eerste Forum georganiseerd over de biodiversiteit van de insecten op het Qinghai-Tibet plateau. De prefectuur Nyingchi heeft van haar kant een drone inspectieteam met 4 drones die waterbronnen, mijnen, bossen, natuurzones en dorpen inspecteert.
De regio met zijn aparte landschappen en wilde dieren trok vorig jaar 33 miljoen toeristen, 31% meer dan het jaar voordien. Het inkomen uit toerisme steeg met 29% tot 49 miljard yuan. Gewone toeristen werden ondertussen gebannen uit de kernzone van het natuurpark onderaan de Qomolangmaberg, ’s werelds hoogste top. Dit is ook bedoeld om het kwetsbaar ecosysteem te herstellen na jaren van snelle toeristische ontwikkeling.
China Daily, http://eng.tibet.cn, Beijing Review
Hoe zit het met sky en water burial, want het bevolking is erg gegroeid de laatste jaren. Dus lichamen dumpen op meren zorgt voor vervuiling. Sky burial is nog erger want de gieren zijn nog zeldzamer dan panda. Sommige ervan zijn vergiftigd door mensen die erg sterke chemotherapie hadden ondergaan of erg giftige medicijnen hadden genomen.