Tibetaanse scholieren in de provincie Qinghai protesteerden de afgelopen week tegen een nieuwe provinciale onderwijspolitiek die het aanleren van Chinees wil opdrijven om hun betere jobkansen te geven. De studenten vinden dat het Tibetaans hierdoor wordt gemarginaliseerd.
Het scholierenprotest duurt reeds enige dagen en spreidde zich uit van het kanton Rebkong (Tongren) in de autonome prefectuur Malho (Huangnan) tot het kanton Chancha en de autonome Tibetaanse prefectuur Golo. Honderden leerlingen trokken in Golo donderdag de straat op, aldus de ‘South China Morning Post’. Ze protesteren tegen de nieuwe provinciale onderwijsrichtlijn dat alle lessen behalve in het Tibetaans en het Engels ook in het Chinees zouden worden gegeven. Ook leraars vinden het moeilijk om zich aan te passen aan de richtlijn. In het gebied met 90 % Tibetanen spreken ook niet alle leraren vloeiend mandarijn.
Qinghai’s partijsecretaris Qiang Wei heeft gevraagd de tweetaligheid op te drijven, precies omdat de Tibetanen geen werk vinden wegens het onvoldoende vloeiend spreken van het mandarijn. Hij vroeg ook lokale kaderleden niet bang te zijn voor reacties tegen meer opvoeding tot tweetaligheid die hij als een politieke missie beschouwt. Dinsdag en woensdag trokken reeds honderden studenten de straat op in het kanton Rebkong. Donderdag werden ze gevolgd door tieners uit Golog en de middelbare school in Shonpongshi. Tibetaanse studenten uit de Minderhedenhogeschool in Peking hielden eveneens een protest van twee uur. Volgens een leraar uit Golog werd de nieuwe politiek reeds voorheen toegepast op kinderen van lokale kaderleden, maar wordt deze nu veralgemeend. Het is niet duidelijk of deze ook in andere provincies zou worden nagevolgd.
Qinghai’s onderwijsverantwoordelijke Wang Yubo heeft aan Xinhua meer duidelijkheid verschaft over het onderwijshervormingsplan dat in september aangenomen werd en loopt van 2010 tot 2015. Volgens hem berust het protest op het misverstand dat één taal zou bevoordeeld worden tegen een ander, terwijl het plan zowel een betere kennis beoogt van het Chinees als van het Tibetaans. De autoriteiten zullen luisteren naar adviezen van ouders en leraars en op plaatsen waar de toestand niet rijp is, zal de overgang naar meer lessen in het Chinees niet worden geforceerd, aldus nog Wang Yubo. Het doel blijft wel dat de lessen tegen 2015 in het mandarijn onderwezen worden.
Bron: SCMP, Xinhua
.