China heeft een tijdelijk visverbod ingesteld in zijn deel van twee rivieren in Noordoost-China. Het is een voorbeeld van milieubeheer. Dat gebeurt in samenwerking met Rusland.
Het Chinese visverbod voor de Heilongjiang-rivier geldt vanaf 1 oktober. Elk jaar wordt het voor 55 dagen uitgevaardigd om de paaigebieden van de vis te beschermen. Door de ingreep krijgen vissen de kans zich voort te planten.
Visverbod in bekende rivieren
De Heilongjiang heet in het Russisch de Amoer. De rivier is naar lengte de zevende van de wereld en vormt een deel van de grens tussen het oosten van Rusland en het noordoosten van China. Tegelijk geldt voor het Chinese deel van de Wusuli-rivier hetzelfde verbod. Ook die rivier stroomt zowel door Russisch als Chinees gebied. In het Russisch heet hij de Oessoeri. De Wusuli mondt uit in de Heilongjiang. De Wusuli is bekend voor de grote overstromingen. Hij bevriest in november en blijft onder het ijs tot april.
In de rivieren gedijen verschillende zalmsoorten. De zalm trekt massaal van woongebieden in de Stille Oceaan terug naar zijn geboortestreek in Heilongjiang. Daar gaan de vissen paaien (paren) en zich vermenigvuldigen.
Inspectie en beheer
De politie van de grensbewaking laat weten dat de hoeveelheid zalmen duidelijk is toegenomen, dank zij de waterkwaliteit die aan het verbeteren is. Ambtenaren van het visserijbeheer zijn momenteel dag en nacht op pad om illegale visvangst te voorkomen. Ze inspecteren zoveel mogelijk vaartuigen. De mensen belast met het beheer van de visserij, zetten vervolgens eenjarige zalmen uit. Vorig jaar werden twee miljoen jonge vissen in de beide rivieren losgelaten. Veel vissers zijn het eens met die maatregelen, omdat ze inzien dat de klanten en zijzelf erbij gebaat zijn. De steun voor een betere ecologie en een gezonde biologische keten neemt toe.
Samenwerking aan de grenzen
Voor de duurzame ontwikkeling moeten staten in hun grensgebieden samenwerken. Ooit waren er grensgeschillen in de gebieden rond de Heilongjiang of Amoer en rond de Wusuli of Oessoeri. Rusland en China hebben die vanaf de jaren negentig van vorige eeuw systematisch bijgelegd. Er is een reeks verdragen afgesloten. Sinds 2007 werken de beide landen in de regio samen op ecologisch gebied. Watervervuiling pakken ze gemeenschappelijk aan en zo controleren ze ook de waterecologie.
China Daily, Wikipedia, amur-heilong.net (website waaraan o.a. WWF Rusland bijdraagt)