Toerisme groeit verder boven 10 %

Het binnenlands toerisme groeide vorig jaar met 12 % en 97 miljoen Chinezen maakten buitenlandse trips, 14 miljoen meer dan het jaar voordien. In het binnenland stelt zich het probleem van de overbezetting tijdens de verlofweken. Het buitenlands toerisme ziet enkele interessante ontwikkelingen die wijzen op een meer gediversifieerde vraag.
De toeristische industrie leverde vorig jaar een inkomen op van 2900 miljard yuan, een vooruitgang met 11,97% vergeleken met het jaar voordien. Binnenlandse toeristen maakten 3,25 miljard uitstapjes aldus directeur Shao Qiwei van het China National Tourism Administration. Het aantal buitenlande toeristen dat China bezocht, lag op 55 miljoen. Vorig jaar bezochten 97 miljoen Chinese toeristen het buitenland, wat een sprong van 14 miljoen betekent tegenover 2012. In 2000 bezochten nog maar 10 miljoen Chinezen het buitenland. Al vorig jaar hees China zich op de eerste plaats wereldwijd qua uitgaven van toeristen in het buitenland met $ 102 miljard $ volgens de Wereldorganisatie van Toerisme. In de stad van aankomst spendeert de gemiddelde toerist 1500 euro.

Tendens

chtoeristsVorig jaar werd duidelijk dat de toeristische bestemmingen tijdens de verlofperiodes overvol zaten. Ook de grotere luchtvervuiling geldt duidelijk als een “push” factor die toeristen naar het buitenland drijft. De stad Beijing ontving als enige zelfs 10 % minder toeristen. In sommige gevallen komen de Chinese toeristen dan ofwel in Phuket of op het Zuid Koreaanse eiland Jeju dezelfde Chinese menigte tegen.
Vanaf 1 oktober werd de nieuwe toeristische wet van kracht die onder meer de slechtste praktijken van lage kosten rondreispakketten wil stopzetten. Niet zelden werden de toeristen tot winkelaankopen gedwongen. Nieuw Zeeland zag als gevolg van de nieuwe wet het aantal Chinese groepstoeristen dalen met 12 % in oktober en met 16 % in november. Het aantal individuele passagiers schoot echter met 70% de hoogte in.
Kant en klare pakketreizen verliezen aan aantrekkingskracht ten voordele van ofwel zelf georganiseerde uitstappen of reizen op maat van de reiziger bv een avontuurlijke of natuurreis… Exotische locaties worden meer populair: van de 71.000 toeristen die Nepal in 2012 registreerde, waren er 90 % bezoeker die nooit eerder het land aandeden. Phuket of Parijs zijn niet meer het je van het. Voor de eerste keer lieten vorig jaar bepaalde toeristische eilanden als de Maldiven, de Seychellen en Mauritius de noodzaak tot visa voor Chinese ingezetenen vallen, later gevolgd door Thailand.
De dramatische dood van miljardair Lam Kok vlak voor Kerstmis vestigde de aandacht op de toenemende Chinese investeringen in vastgoed en toerisme in het buitenland. Vorig jaar begonnen internationale hotelgroepen, cruiseschip vennootschappen en kredietkaart maatschappijen met het uitdenken van op China gecentreerde aanbiedingen voor overzeese Chinezen. Verwacht wordt dat deze initiatieven dit jaar het licht zullen zien. Overigens wordt de Chinese kredietkaart al meer en meer in Europa aanvaard. De sterke drank Maotai zette van haar kant in Europa een verdelingsnetwerk op, specifiek gericht op de Chinese toeristen die er op bezoek zijn. Maotai is sterker dan vodka.
Bronnen: China Daily, Forbes

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *