De horeca-sector van Hongkong werd de voorbije twee maanden op rampzalige wijze beïnvloed door het coronavirus. In de luxehotels bedroeg de bezettingsgraad nauwelijks 10 %, winkelcomplexen zijn leeg en er wordt nauwelijks nog buitenshuis gegeten. Minder in het oog springt de afdanking van talrijke Filipijnse huismeiden.
De luxehotels in Hongkong zitten maar voor 10% vol maar het is de gehele horeca sector die de weerslag ondervindt van de wereldwijde achteruitgang van toerisme en de ermee verbonden verbruikersuitgaven. Volgens regeringscijfers daalde de 92% hotel bezettingsgraad in januari 2019 tot 59% in januari 2020. Voor de latere periode wordt een verdere daling verwacht. Ondanks prijskortingen daalt dus de bezettingsgraad in hotels tot 10%; voorts zijn de winkelcomplexen leeg en uit eten doet nauwelijks iemand. De regering verwacht dat de economie verder zal krimpen nadat die vorig jaar voor het eerst achteruit ging sinds de financiële crisis.
De vierde grootste vastgoedmaatschappij NWD rapporteerde voor het laatste kwartaal van 2019 al 27 % minder winst wat hoofdzakelijk toe te schrijven was aan een verlies in zijn 17 hotels met 7400 bedden. Na de ongunstige weerslag van de protestbeweging heeft het coronavirus hen op de knieën gekregen. ‘De huidige toestand is de ergste ooit’ aldus NWD dat twee eigendommen verkocht heeft om cash aan te houden.
Eenzelfde verhaal bij de grootste vastgoedontwikkelaar Sun Hung Kai Properties dat eigenaar is van de luxehotels Four Seasons, Ritz Carlton, W Hong Kong, Hyatt Centric Victoria Harbour en The Royal Garden. In het tweede semester van 2019 daalde de winst met 75%. Ook zijn andere sectoren zoals telecom en logistiek zijn getroffen. Omdat er in februari 98% minder toeristen kwamen, is de groep genoopt om zijn zakelijke huurders toegevingen te doen. Sino Hotels zag zijn verlies tijdens het tweede semester van vorig jaar zakken met 93 %. Omdat het aantal aankomende toeristen in november en december met de helft daalde, daalde de bezettingsgraad van Conrad Hong Kong met 55%.
Regering
Het bestuur van Hongkong heeft een steunpakket van 15 miljard US$ uitgevaardigd dat zowel personen als de bedrijven ondersteunt om door de moeilijke tijden te geraken. Het eerste begrotingsdeficit sinds 15 jaar zou hierdoor oplopen tot 17 miljard US $ in 2020/21. Hongkong heeft echter nog voor meer dan 142 miljard $ financiële reserves. Niettemin heeft het bestuur van Hongkong besloten om uit solidariteit met de bevolking één maand van hun loon af te staan aan een liefdadige organisatie. Overigens besliste de regering van Singapore hetzelfde vrijdag.
Meiden
Langs de andere kant van het sociaal spectrum worden vele Filipijnse meiden afgedankt. Hongkong telt 400.000 buitenlandse thuiswerk(st)ers meestal uit de Filippijnen en Indonesië. Zij droegen vorig jaar 12,8 miljard $ bij tot de economie. Ze verschaffen kinder- of ouderenzorg en laten zo duizenden moeders toe om terug te keren naar werk. Eenmaal hun contract opgezegd, beschikken de Filippino’s meestal maar tien dagen om naar huis terug te keren. Dat is nu ook een probleem want Philippine Airlines en Cebu Pacific hebben alle vluchten opgeschort tot eind maart.
Zelfs in Taiwan dat weinig corona-zieken telt, is de toeristische sector op de helft teruggevallen aldus voorzitter Wu Chih-chien van de Association of Travel Agents
Bron: SCMP
Gaat rijkste man in HK, Lee Ka Shing, de huur verlagen? Nee, dat is hun probleem. En vooral Lee’s slechte relatie met Beijing. Wie staat er heimelijk achter het protest en wie betaalt het prijs ervoor.