Er komen nieuwe maatregelen om mensen met hiv/aids van betaalbare medicijnen te voorzien en om de sociale discriminatie die ze ondervinden tegen te gaan.
De regering zal meer geld investeren in preventie en inspectieteams uitsturen naar gebieden waar de besmetting veel voorkomt, om na te gaan of haar beleid behoorlijk wordt geïmplementeerd. Ter gelegenheid van Wereld Aids Dag op 1 december deed premier Wen Jiabao de bovenstaande beloften, bij een bezoek aan een ziekenhuis en aan het Chinese Center for Disease Control and Prevention (CDC), in het gezelschap van Michel Sidibe, executive director van het Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS). Sidibe was het ook die, namens UNAIDS, enthousiast heeft gereageerd op de toezeggingen van China en die de financiering van de hiv-preventie door het land ten voorbeeld heeft gesteld aan de internationale gemeenschap. De beslissingen om meer fondsen te voorzien komen immers op een moment dat het Global Fund de beschikbare internationale steun vermindert. Op het Chinese Center for Disease Control and Prevention wordt er onder andere ook verder gewerkt aan de ontwikkeling van medicijnen. Bepaalde medicijnen zullen worden opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen. Dit is een door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgestelde lijst van geneesmiddelen ‘die noodzakelijk zijn om aan de medische noden van een meerderheid van de bevolking te voldoen. Daartoe moeten ze steeds in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn, in bruikbare vorm en aan een maatschappelijk haalbare prijs.’
Discriminatie
De premier ging in gesprek met aidspatiënten. Een hardnekkige klacht van deze mensen is dat ze nog steeds worden gediscrimineerd, bijvoorbeeld bij het zoeken naar werk. Dat is des te pijnlijker voor diegenen die met het hiv-virus besmet werden door bijvoorbeeld bloedtransfusies. Het komt zelfs voor dat er in bepaalde ziekenhuizen zorgverleners zijn die weigeren deze patiënten te behandelen. Wen Jiabao heeft toegezegd dat wetten en regelingen die de discriminatie in stand houden zullen worden veranderd, dat er meer geld komt voor de ondersteuning van behoeftige aidspatiënten en hun families en dat ook de wettelijke bescherming tegen arbeidsongevallen van zorgverleners die aidspatiënten verzorgen zal worden verbeterd. In China is de voorlichting van het publiek overigens enkele jaren geleden met sprongen vooruitgegaan. Vorig jaar werd een maatregel ongedaan gemaakt dat reizigers met hiv/aids het land niet mochten binnenkomen.
De verbeterde aanpak en de strijd tegen vooroordelen moeten verder ontwikkeld worden en krijgen ook aandacht. Zo heeft de Centrale Partijschool van de CPC in samenwerking met UNAIDS een onderzoek uitgevoerd met 2.000 respondenten. Een bevinding was dat 42 % onder hen op een of ander manier waren gediscrimineerd. In dat onderzoek kwam ook naar voren dat 26 % van de patiënten niet tevreden was over de gebrekkige manier waarop in de huizen van het Chinese Center for Disease Control and Prevention hun privacy werd beschermd. Thomas Cai, de voorzitter van AIDS Care China, een ngo in Guangzhou die de belangrijke Red Ribbon Award van de VN kreeg en eerder al door Wen Jiabao werd ontvangen uit erkentelijkheid voor zijn bijdrage, adviseert de regering om meer op de organisaties van de patiënten en hun families zelf te steunen. De overheid heeft volgens hem nog teveel de neiging om de mensen met initiatieven te bestoken in plaats van hen uit te nodigen zelf met verzoeken en voorstellen te komen.
Rol van de ngo’s
Dat laatste is een klacht die nog steeds opduikt. Bepaalde aidsactivisten worden vervolgd. Nu schijnt dat steeds minder voor te komen en dan nog vooral in afgelegen streken waar de plaatselijke overheden soms onwillige uitvoerders zijn van wat er in Beijing is beslist. De door Wen Jiabao aangekondigde inspectieteams zullen er onder meer op moeten toezien dat het verandert. Het is daarnaast echter waar dat de centrale regering van oudsher min of meer argwanend staat tegenover ngo’s, wat naar voor kwam in de regel dat regerings- of partijorganisaties een soort ‘peterschap’ moesten opnemen voordat een ngo zich met succes kon laten registreren. Daar zou binnenkort een eind aan komen volgens de minister van Gezondheid Chen Zhu en ambtenaren van het ministerie voor Burgerzaken. De provincie Guangdong loopt in dit proces voorop: daar kunnen ngo’s zich nu al zonder voorafgaande toestemming laten registreren. Dat wil niet zeggen dat het voorbehoud tegenover kiemen van een ‘burgermaatschappij’ snel of helemaal zullen verdwijnen. Veel van de organisaties die vaak dan maar ongeregistreerd opereren krijgen geld uit het buitenland en men heeft het niet zo voor deze ‘Chinese kinderen gevoed met buitenlandse melk’, zoals de uitdrukking luidt. Er zijn ook activisten op dit terrein die, zoals dat met elk maatschappelijk probleem in China gaat, hun actie in wezen vooral richten tegen de regering en de CPC.
Anderen krijgen meer medewerking en waardering van de overheid, wellicht omdat ze al jaren lang juist uit zijn op samenwerking en een niet confronterende tactiek combineren met een hardnekkig vasthouden aan hun principes. Een voorbeeld daarvan is professor Zhang Beichuan, van de universiteit van Qingdao. Hij ijvert al sinds de jaren 90 voor meer maatschappelijke aanvaarding van homo’s en lesbiennes en komt voor hun rechten op. Hij heeft zich ook ingezet om de verspreiding van aids tegen te gaan. Ook hij heeft in het begin steun aangenomen van buitenlandse organisaties, maar hij is erin geslaagd voor zijn eigen werk geldelijke steun te krijgen en heeft ertoe bijgedragen dat vele andere belangengroepen nu beter en gemakkelijker gefinancierd worden.
bronnen: China Daily, wikipedia,
http://www.avert.org/aidschina.htm
http://www.barryandmartin.org/BMT%20homepage.html
http://www.unaids.org/en/resources/presscentre/pressreleaseandstatementarchive/2011/december/20111201pschina/
http://www.unaids.org/en/
The Lancet wijdt vandaag ook een editorial aan het toegenomen Chinese politieke commitment mbt HIV/AIDS – http://www.lancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(11)61827-8/fulltext
Zal trouwens wel moeten nu de Global Fund Board heeft duidelijk gemaakt dat veel geld voor China (en andere MICs) er niet meer inzit…