Topmensen moeten eerlijk zijn over aandelen

De provincie Guangdong zal, volgens een welingelichte bron, van hoge politieke kaders eisen dat ze openheid van zaken geven over hun aandelen. Ze zullen nog meer persoonlijke gegevens openbaar moeten maken: eigendom van vastgoed, familiebanden en kinderen die in het buitenland verblijven. Vooral op het laatstgenoemde terrein zal nauwkeurig worden toegezien.
De provinciale inspectie ‘voor discipline’ ontving in 2009 meer dan 60.000 rapporten aangaande corruptie en machtsmisbruik. Van bijna 5000 ambtenaren en kaderleden werd er een dossier opgemaakt als basis voor onderzoek of om een vervolging in te stellen. De cijfers zijn afkomstig van de provinciegouverneur Huang Huahua en ze werden gepubliceerd in de regeringskrant China Daily. Guangdong kwam niet lang geleden al in het nieuws met de vervolging van hoge ambtenaren wegens corruptie.
De nationale regering en het centraal comité van de CPC hebben in 1995 en in 2001 al regelingen vastgelegd waarbij kaderleden hun salarissen en extra inkomsten moesten kenbaar maken. Die informatie was echter beperkt en werd binnenskamers gehouden. In september 2009 is er besloten om te werken aan een regeling waarbij topkaders aangifte moeten doen van hun aandelen en die van hun echtgenoten en kinderen.
De opstelling van dwingende regels hiervoor lijkt moeizaam te verlopen. De hoogste leiders van het land wijzen in recente toespraken voortdurend op de noodzaak om de strijd op te voeren voor een correcte en zuivere politiek. Bij de Renmin Ribao (People’s Daily, Volksdagblad), de officiële krant gelieerd aan de CPC, kwam Li Jinhua in een onlineprogramma vertellen dat de commerciële activiteiten door familieleden van CPC-topmensen de voornaamste  bron van ongenoegen zijn bij het publiek. (Li Jinhua is het gerespecteerde vroegere hoofd van het departement belast met de strijd tegen de corruptie).
Volgens de New York Times stond er in een lijstje van onderwerpen waarover de media niet mochten schrijven tijdens de zitting van het Nationaal Volkscongres: ‘nieuws over allerlei mensen die eisten dat de ambtenaren eindelijk hun financiën openbaar zouden maken.’ Het is duidelijk dat het ongeduld toeneemt en dat personen op de hoogste niveaus vanuit allerlei hoeken aangepord worden om voort te maken met de openheid over hun financiële situatie. Blijkbaar zijn er nu ook echt proefprojecten van start gegaan om die openheid af te dwingen. Bepaalde districten in steeds meer provincies beginnen strengere eisen te stellen rond declaratie van inkomen en aandelen. Deze gegevens spelen ook een rol in de procedures voor promoties en aanstellingen. Global Times, een andere officiële krant noemt in dit verband prefecturen en grote steden in  Xinjiang, de autonome regio Ningxia Hui, en de provincies Zhejiang en Hunan.
Bron: Global Times, Financial Times, New York Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *