Vanaf 7 januari is alle ivoorhandel in China verboden. Dat is een goede zaak voor de bedreigde Afrikaanse olifant.
Jaarlijks worden ongeveer 30.000 Afrikaanse olifanten gedood door stropers. Er blijven nog slechts 415.000 dieren over van de 3 tot 5 miljoen rond 1900. De slagtanden vinden illegaal vooral hun weg naar China. Vanaf zondag wordt dat een stuk moeilijker.
In China bestaat al een verbod op ivoorhandel, maar ivoor van vóór 1975 met een origineel certificaat is nog verhandelbaar. In 1975 werd de internationale conventie tegen de handel in bedreigde dier- en plantensoorten aangenomen. De handel in ‘oud’ ivoor bleef een achterpoort waarlangs nog steeds nieuw ivoor in Hongkong en China op de markt kon komen.
Het verbod is al einde 2016 aangekondigd. In combinatie met het al uitgevaardigd gedeeltelijk verbod werd de handel reeds sterk vertraagt. De vondsten van illegaal ivoor zijn vergeleken met 2014 al met 80% gedaald. De prijs is 65% gedaald. Op zijn hoogtepunt was ivoor 1.100 dollar per kilogram waard.
Vanaf volgende week worden de laatste van de 172 erkende ateliers en warenhuizen gesloten.
Het is voor Chinezen ook verboden online of in het buitenland ivoor te kopen
Toch is de olifant hiermee niet definitief gered. Hongkong is dan wel deel van China, maar het heeft zijn eigen wetten. En daar blijft ivoorhandel toegestaan. Sinds 150 jaar is het de belangrijkste kleinhandelsmarkt voor ivoor.
Het parlement van Hongkong werkt momenteel aan een wet die de ivoorhandel stap voor stap over een periode van vijf jaar zou elimineren.
Save the Elephants, een milieugroep in Kenia, weet ook te melden dat de ivoorhandel in Laos zeer snel groeit.
Bronnen: Reuters , Xinhua, South China Morning Post
Zo alle ivoorbewerker wordt nu werkloos. Worden ze omgeschoold als houtbewerker of jade bewerkers? Waar gaat ze nu immigreren?