Chinese ondernemers kochten recentelijk meer Bordeaux wijngaarden op dan dat Belgische ondernemers deden. Van de 72 bedrijven die de laatste 2 jaar in Bordeaux verkocht werden, gingen er 44 over in Chinese handen. Toch gaat het in totaal maar om 1% van de 8000 lokale wijngaarden. Spectaculair was helaas het ongeval waarbij de gloednieuwe eigenaar Kok Lam omkwam toen hij na de koop van het Chateau de la Rivière het domein even wou overvliegen.
Het is een feit dat ‘de Chinezen in opmars’ zijn met 44 aankopen op 72 gedurende de twee laatste jaren. Het gaat meestal om kleinere wijngaarden die verkocht worden tegen een prijs die ligt tussen de 2 en 5 miljoen euro. Markante uitzondering hierop was Kok Lam die Chateau de la Rivière opkocht voor 30 miljoen euro. Een invasie is het zeker niet gezien Chinese kopers maar 1 % van het totaal in handen hebben. Wel slaat de wijnverkoop in China meer en meer aan. Eind 2011 steeg de verkoop van Bordeauxwijn in China met 91 % op jaarbasis. Het handeltje is vooral winstgevend: een Franse eigenaar ziet normaal 3 tot 8 % return op zijn investering, terwijl volgens kenners de Chinese wijnproducenten al aan 10 % return zitten na 3 jaar. Franse ambtenaren letten erop dat het opkoopgeweld niet dient voor het witwassen van geld.
Toen de in Hongkong gebaseerde miljardair Kok Lam na de aankoop van zijn kasteel even een helikoptervlucht wou maken over zijn nieuw domein, kwam zowel hij om, zijn 12-jarige zoon als de vorige eigenaar James Gregoire die de heli bestuurde. Kok was maar 46 en voorzitter van de Brilliant groep, een bedrijf met belangen in thee, vastgoed en hotels in Yunnan. Koks vrouw die er niet gerust op was, had de vlucht niet willen meemaken. De drie inzittenden van de helikopter werden dood teruggevonden in de Dordogne. Bij de aankoop had Kok zijn voornemen bekend gemaakt om van het in 2003 gerenoveerde kasteel een luxe toeristisch domein te maken, een voornemen dat nu misschien niet zal worden uitgevoerd.
Bronnen; Le Figaro, SCMP