Trilaterale weer bijeen in Seoul (upd)

Vandaag vindt na drie jaar oponthoud opnieuw een bijeenkomst plaats van de drie landen Zuid-Korea, Japan en China. De gesprekken lagen stil door territoriale meningsverschillen en over het oorlogsverleden. De povere economische toestand zet wellicht aan om betere wederzijdse  economische betrekkingen na te streven, los van de historische pijnpunten. 

trilat15Sinds 2005 vonden de trilaterale gesprekken plaats in de zijlijn van de ASEAN-toppen. In 2008 werd dit een afzonderlijke gebeurtenis die jaarlijks plaats vond en in 2011 werd in Seoul een secretariaat gevestigd. Sinds 2012 zijn de bijeenkomsten echter opgeschort. Tussen China en Japan rezen meningsverschillen over de Diaoyu eilanden. Ook in Zuid-Korea blijft Japan zeer impopulair wegens het oorlogsverleden en de weigering van Japan om excuses aan te bieden. Opiniepolls tonen aan dat de Japanse premier Abe in Zuid-Korea minder populair is dan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Samen zijn de 3 landen goed voor een vierde van de wereldproductie.
Voor premier Li Keqiang die al in Seoul aankwam, is het zijn eerste bezoek aan het land. Hij voerde zaterdag gesprekken met president Park waarbij hij onder meer voorstelde te gaan samenwerken op het vlak van innoverend maakwerk en het gemeenschappelijk exploreren van derde markten, iets waar president Park wel oren naar had. Li wil ook het Chinese “One belt, one road”-initiatief synchroniseren met de Koreaanse wens tot betere betrekkingen met de Aziatische en de Europese landen. Beide landen sloten recentelijk een vrijhandelsakkoord af dat nog geratificeerd moet worden door het parlement. Li stelde voor dat een volgende ronde van onderhandelingen kan gaan over het verminderen van invoertarieven en over de markttoegang tot de diensten. Li verklaarde zich eveneens voorstander van een denuclearisatie van het Koreaans schiereiland en hoopte dat de problemen kunnen opgelost worden door onderhandelingen. Na hun gesprekken sloten beide landen 17 overeenkomsten af. Voor een gehoor van zakenlui zei Li dat een groei van 6,5 % de komende 5 jaren voldoende is om tegen 2020 naar een gematigd welvarende samenleving te komen.
Het belangrijkste onderdeel is uiteraard de trilaterale zelf waarvan gehoopt werd dat de betrekkingen weer aangezwengeld trilat15bkunnen worden in een lauw internationaal economisch klimaat. Het lijkt er op dat het stimuleren van de economische betrekkingen  gescheiden zal worden van het doorbomen op de geschiedkundige meningsverschillen. Op termijn is het de bedoeling dat tussen de drie landen een vrijhandelszone tot stand komt. Volgens de viceminister van Handel Tong Daochi wil China hierover duidelijke vooruitgang in de onderhandelingen die sinds 2012 al acht rondes hebben gekend. Beslist werd om de top opnieuw jaarlijks te laten doorgaan en volgend jaar is Japan aan de beurt. De slotverklaring vermeldt ook het vast voornemen tot denuclearisatie van het Koreaans schiereiland. Het zespartijenoverleg hierover moet opnieuw opgestart. De verklaring ondersteunt zowel het nastreven van een vrijhandelspakt onder hun drie alsook het bredere “Regional Comprehensive Economic Partnership” met 16 landen.
likqabeOp aanvraag van Japan had premier Li Keqiang ook met de Japanse premier Abe een afzonderlijk gesprek.  Li vroeg Abe om op een verantwoorde wijze om te gaan met de geschiedkundige verantwoordelijkheid. Abe zei betere betrekkingen met China te willen op basis van de vier tussen beide landen ondertekende documenten. De Japanse premier Abe en president Park zullen elkaar van daag ontmoeten. Het wordt meteen de eerste bilaterale meeting tussen de twee leiders die elk al 3 jaar in functie zijn. China is de grootste handelspartner zowel van Japan als van Zuid-Korea. Japan is China’s tweede handelspartner en Zuid-Korea de derde.
Bronnen: China Daily, SCMP, FT, Wikipedia

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *