De Trump administratie heeft Huawei en 70 filialen op een zwarte lijst geplaatst die toestemming moeten vragen om VS-onderdelen te mogen krijgen. Doel is blijkbaar om het bedrijf op de knieën te dwingen net zoals ZTE vorig jaar. De koude oorlog lijkt nu wel echt losgebarsten.
Huawei dat in de VS al door de grote operatoren geweerd werd, blijft zijn omzet maar opvoeren en is aardig op weg om het grootste merk van smartphones te worden. Het bedrijf wil zich zelfs in nieuwe sectoren lanceren zoals TV en ook in een cloud databank. Huawei is een trendsetter in het academisch debat over allerlei nieuwe technologieën: IoT, cloud computing, AI en zelfs cyberveiligheid. Tot overmaat van ramp voor Trump zijn de Europese bondgenoten niet van plan Huawei te boycotten voor hun 5G netwerk zoals de VS wil. Het is zelfs zo ver gekomen dat Huawei en Samsung al een 5G-toestel op de markt brachten en dat Apple dit maar plant voor het tweede semester van 2020.
Zwarte lijst
President Trump heeft dan maar gekozen voor het zware geschut. Hij vervangt de marktprincipes voor Huawei door zijn eigen dirigisme: voortaan moeten de 70 Amerikaanse filialen goedkeuring vragen om nog VS-onderdelen te mogen krijgen,. Ze werden door het Ministerie van Handel op de zogenaamde zwarte ‘Enitity List’ geplaatst. Iemand op de lijst mag nog VS-onderdelen bestellen mits een speciale toestemming. Huawei besteedt jaarlijks een derde van zijn begroting of 11 miljard $ aan de aankoop van VS-onderdelen. Bij zijn 92 topleveranciers zijn er 33 Amerikaanse. Zo maakt chipproducent Qualcomm 50% van zijn omzet in China waarvan 5 tot 10% bij Huawei.
Bedoeling van het droogleggen van Huawei is een tweede ZTE te forceren. Vorig jaar heeft de VS al gedecreteerd dat aan ZTE geen onderdelen meer geleverd mochten worden en enkele weken nadien was het bedrijf verplicht zijn productie te staken. Enkel door toedoen van Xi Jinping kon nadien mits het betalen van een miljardenboete en het ontslaan van het management de normale bedrijfswerking worden hersteld. De vraag of Huawei hetzelfde lot zal ondergaan, ligt op ieders lippen.
Volgens analist Edison Lee van Jefferies in de Financial Times beoogt Trump met het initatief drie zaken: vooreerst wordt de toelevering bij Huawei in de war gestuurd, voorts wordt de uitrol van 5G vertraagd en tenslotte worden de handelsonderhandelingen er nog moeilijker door
Rampenplan
Volgens voorzitter Teresa He Tingbo van de Huawei chipdochter HiSilicon dat 7000 personeelsleden telt, is haar onderneming nu overgeschakeld naar een rampenplan waarvan het scenario al klaar lag. Dit back-up plan zal volgens He de strategische veiligheid verzekeren van de meeste van de bedrijfsproducten en er een ononderbroken toelevering van verzekeren Volgens haar is ‘het reservewiel klaar’. Dat het geen gewone oefening wordt, bleek uit haar woorden dat het ‘de meest tragische en heroïsche lange mars uit de geschiedenis van wetenschap en techniek kan worden’. Ook roterend voorzitter Ken Hu van Huawei mailde zijn personeelsleden dat het bedrijf de moeilijkheden al jaren verwachtte, als voorzorg in onderzoek & ontwikkeling investeerde en zelfs in extreme gevallen kan verzekeren dat de bedrijfswerking niet veel te lijden zal hebben. Stichter Ren Zhenfei zei aan Japanse journalisten dat de VS-maatregel de groei van Huawei maar lichtjes zal vertragen. Huawei heeft niets onwettelijk gedaan aldus Ren die beloofde dat Huawei noch zijn management zal veranderen noch een controlecomité aanvaarden zoals ZTE wel deed.
Voor het geval dat ook softwarematig de Huawei smartphones het moeilijk zouden krijgen met Android-vergunningen, heeft Huawei eveneens een eigen operating system voor smartphones en computers voorbereid. Ondertussen heeft Google effectef beslist de samenwerking met Huaweii terug te schroeven: Android gebruuikers zullen daardoor geen nieuwere versie van het systeem kunnen downloaden. Voorts heeft Huawei nog een voorraad kritische onderdelen opgeslagen voor ongeveer één jaar, aldus rapporten van de onderzoek huizen Haitong en Canalys.
.
Reacties
In China heeft de Taoran Notes – een sociaal medium dat verwant is met het Economic Daily – een raad voor minister van Financiën Mnuchin die in Beijing de handelsbesprekingen wilde voortzetten ‘Indien de VS geen oprechtheid toont, is het beter is de onderhandelingen te stoppen’. De woordvoerder van Buitenlandse Zaken Geng Shuang merkt op dat de VS zijn sterkte misbruikt voor kwaadwillige laster en scrupuleloze druk op specifieke Chinese bedrijven .
In Frankrijk heeft president Macron op Trumps initiatief gereageerd met de mededeling dat Frankrijk niet van plan is Huawei te verbieden en dat het hem niet wijs lijkt een technologische en handelsoorlog te ontketenen in het kader van de nationale veiligheid. In Londen verklaarde Huawei voorzitter Liang Hua aan journalisten dat hij bereid is spionage overeenkomsten te tekenen met de regeringen. In Duitsland nam zowel kanselier Merkel als de machtige patroonsfederatie BDI afstand van de VS-maatregel tegen Huawei.
In de Chinese sociale media doen verschillende suggesties de ronde om te reageren tegen de obstructie van Huawei. Sommigen roepen op tot het boycotten van Apple in China. Een andere gedachte is geen zeldzame aardmetalen meer uit te voeren naar de VS. Ook bestaat een werkgroep die uitzoekt wat kan gebeuren met de Amerikaanse staatsschuld waarvan China 1,3 biljoen $ aan certificaten bezit. Kortom de koude oorlog is volop losgebarsten. Op het filmkanaal CCTV 6 werden de laatste drie dragen drie anti-Amerikaanse films vertoond. Bij gebrek aan recent werk werden dan maar films uit de jaren vijftig en zestig getoond.
Bronnen: FT, SCMP, Global Times, .whatsonweibo
Jullie vermelden herhaaldelijk “koude oorlog”, maar die historische term is niet echt gepast. De koude oorlog verwijst naar een wereldsysteem van twee tegenpolen, VS versus Sovjet Unie. Het huidige China en de VS maken deel van hetzelfde wereldsysteem en zijn erg met elkaar geintegreerd. De strijd gaat meer om toekomstige wereldheerschappij waarbij China het huidige wereldsysteem volgens zijn belangen wil omvormen.
U heeft de zin van onze artikels niet begrepen. China wil handel drijven op basis van de vigerende spelregels die het wel graag aangepast wil zien maar wel de WTO-procedures volgt.
Trump schort zowel de marktregels op als wil de internationale regels ontwijken. De nieuwe koude oorlog is anders dan de vorige dat klopt wel, maar het heeft er alle schijn van dat Trump af wil van de huidige gemengde leveranciersketen omdat hij vindt dat deze China ten goede komt.
Dat is inderdaad het Chinese perspectief. Maar de term koude oorlog verwijst naar een wereld van twee machtsblokken. De wereld van vandaag is veel complexer. Een land zoals Turkije is militair nog een bondgenoot van de VS, maar treedt veel onafhankelijker op, en kijkt naar Rusland en China. Koude oorlog verwijst ook naar een ideologische strijd, en ook dat is vandaag eigenlijk niet echt aan de orde. Dus die nieuwe koude oorlog is wat ongelukkig gekozen naar mijn mening.
ideologische strijd begint er aan te komen en zal wellicht enkel verhevigen
Schrijft de Financial Times vandaag:
We have truly crossed the Rubicon,” Chris Krueger, an analyst at Cowen Washington Research Group, said following the Huawei announcement. “The Kissinger consensus is dead and China is a strategic rival. Full stop.” (…)
Hawks in the Trump administration believe that the longer the stand-off continues, the more it will encourage US companies to keep stop doing business with China — their ultimate goal.
The (US) State Department’s policy planning staff, led by Director Kiron Skinner, is “preparing for a clash of civilizations” with China.
https://www.washingtonpost.com/politics/2019/05/04/because-china-isnt-caucasian-us-is-planning-clash-civilizations-that-could-be-dangerous/
Koude oorlog is oorlog zonder dat het heet wordt. De menselijke inventiviteit is onbeperkt wat inhoud betreft.
Zou een claim van Huawei bij de WTO volgens bestaande regels niet tot een vergoeding van tientallen miljarden euro moeten leiden, te betalen door de VS?