Twee kernenergiegroepen fuseren

De twee bestaande groepen China Power Investment Corporation en State Nuclear Power Technology hebben officieel bevestigd dat ze gaan fuseren tot de State Power Investment Corporation die in totaal over 700 miljard aan activa bezit. Aangenomen wordt dat het vooral de bedoeling is om sterker te staan in het buitenland.

nucleartaishnChina heeft enkele grote groepen in de kenenergiesector: the China National Nuclear Corporation (CNNC) dat vooral in het noord-oosten actief is, China General Nuclear Power Group (CGN voorheen stond de G voor Guangdong) in het zuiden. CGN ging vorig jaar naar de beurs in Hongkong en de CNNC wordt vandaag in Shanghai voor het eerst genoteerd.  Daarnaast bestaat nog de China Power Investment Corporation dat 10% van de elektriciteit levert, maar vooral actief is in onderzoek, ontwikkeling en bouw. State Nuclear Power Technology Company dat in 2009 opgericht werd, houdt zich hoofdzakelijk bezig met het uitbouwen van de technologie van de derde generatie aan hoger geciteerde groepen. Deze groep gaat dus nu samen met State Nuclear Power Technology Corp  om de State Power Investment Corporation vormen.  Beiden hebben samen voor 700 miljard yuan aan activa en een jaarlijkse omzet van 200 miljard samen.
Naar verluidt gebeurt de consolidatie naar analogie van de fusie in de sector van rollend materieel, om sterker te staan in de export in dit geval dus van kerncentrales. Sommigen beweren dat gedacht wordt om ook CNNC als partner in de fusie te betrekken. Feit is wel dat de Chinese groepen gebruik gemaakt hebben  van het moratorium na Fukushima om de technologie van de derde generatie veilig te stellen en naar buiten kwamen met eenzelfde reactor van de derde generatie die Hualong 1 geheten wordt.

Export

Met de succesvolle bouw van Hualong 1 belandt China in de eliteclub van landen die kernreactoren uitvoeren. China National Nuclear Corp heeft al overeenkomsten afgesloten voor de bouw van zes reactoren in Pakistan en ook bestaat een raamakkoord voor een a Hualong 1 kerncentrale in Argentinië. Voorts tekende CNNC ook met Algerije een overeenkomst voor de bouw van kerncentrales. Zuid-Afrika is van plan de komende jaren $ 91 miljard uit te geven aan de bouw van kerncentrales.
In China zelf worden dit jaar 8 kerncentrales voltooid en 26 zijn in aanbouw in het kader van het plan om tegen 2020 over 58 GW aan nucleaire capaciteit te beschikken. In Europa kijkt het Franse Areva welwillend aan tegen een participatie van de gefuseerde Chinese kerngroepen in de vennootschap die door verliezen geplaagd wordt. Tijdens het bezoek van de Franse premier in China werd overigens overeengekomen om samen op te treden in derde markten zoals Zuid-Afrika. In Groot-Brittannië is het echter CGN dat betrokken is om mee te doen aan de bouw van de Hinkley Point reactor en dit in samenwerking met EDF. Niettegenstaande CNNC en CGN samenwerken voor de Hualong 1 beweert de Financial Times dat er toch verschillen bestaan tussen de Hualong 1 van de ene en van de andere. CGN is tenslotte nog in Roemenië aan het onderhandelen over een eerste Roemeens kernproject.
Bronnen: Wantchinatimes, china daily, FT Wikipedia..
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *