De Chinese gezinsplanning heeft over een periode van 35 jaar het aantal geboorten met zowat 400 miljoen verminderd. Die planning wordt nu snel minder streng.
Hoewel het totale aantal inwoners nog elk jaar stijgt, is de vergrijzing van China al begonnen. Vorig jaar verminderde voor het eerst de totale actieve bevolking (15-59 jaar) met liefst 3,5 miljoen werkers. Eén Chinees op zeven is ouder dan 60 jaar. Het moment lijkt gekomen om de gezinsplanning bij te stellen en Chinese gezinnen stilaan terug groter te laten worden.Door meer gezinnen met twee kinderen toe te laten hoopt men bovendien het onevenwicht tussen jongens- en meisjesbaby’s gedeeltelijk recht te trekken.
De demografische experts zijn het daarover eens. De vraag is echter: hoe doen we dat geleidelijk zodat er geen pieken optreden, en sociaal rechtvaardig zodat er geen protesten komen. Op dit ogenblik mogen minderheden drie kinderen hebben, boeren twee indien het eerste een meisje is, en sinds 2007 koppels die beiden enig kind zijn ook twee. Er is een belangrijke bijsturing voorzien in 2015, waarbij waarschijnlijk alle koppels twee kinderen zullen mogen hebben. Maar de regering beraadt zich over een snellere versoepeling: koppels waarvan één van beiden enig kind is, zouden toelating krijgen voor twee kinderen. Volgens Mao Quan’an, woordvoerder van de Chinese commissie voor Gezondheid en Gezinsplanning, zal de gezinsplanning niet snel helemaal verdwijnen. Het land is overbevolkt, en heeft te weinig grond, water en grondstoffen per inwoner. Streefdoel van de commissie is dat het jaarlijks aantal geboorten ongeveer op het huidige niveau gehandhaafd blijft (wat met minder jongeren, dus minder nieuwe gezinnen, een gemiddeld groter aantal kinderen per gezin vereist).Het is duidelijk dat lang niet alle Chinezen die het recht krijgen twee kinderen te krijgen er ook voor zullen gaan. De kost om een kind op te voeden is hoog en veel stadsbewoners zullen het vrijwillig wel bij één houden.
De gezinsplanning werd in China ingevoerd op het einde van de jaren 70, ongeveer gelijktijdig met de economische hervormingen van Deng Xiaoping. Ten tijde van Mao werden grote gezinnen nog gezien als een rijkdom voor China, ondanks de waarschuwingen van demografen.
Bron: China.org.cn