Twee miljard vaccinaties in China, recentste uitbraak bezworen

China nadert twee miljard Covid-19 vaccinaties. De ernstigste opstoot van besmettingen sinds de crisis in Wuhan begin 2020 lijkt bezworen. Lessen worden getrokken.

Mobiele testlabo’s

Zondag had China in totaal 1.960.000.000 vaccins toegediend. De twee miljard is een kwestie van enkele dagen.
Ook zondag waren er nul binnenlandse besmettingen, voor het eerst sinds de recentste uitbraak die begon in Nanjing op 21 juli. Sinds 19 augustus zijn er in Nanjing geen wijken meer met hoog of middelmatig risico.

De uitbraak veroorzaakte in totaal 818 bevestigde besmettingen met de deltavariant. Met de asymptomatische gevallen erbij stijgt het aantal boven duizend. Er vielen geen dodelijke slachtoffers. Het was de grootste uitbraak sinds Wuhan begin vorig jaar in een crisis terecht kwam. Ze verspreidde zich snel over 18 Chinese provincies.

Sinds het begin van de epidemie zijn er al twintig uitbraken met succes bestreden. Het gaat telkens om besmettingen die uit het buitenland komen. China trekt lessen, zowel voor de concrete bestrijding van toekomstige besmettingen die het land onvermijdelijk nog zullen binnen sluipen als voor de algemene strategie.

Verder streven naar groepsimmuniteit

Een eerste vaststelling is dat China deze eerste grote krachtmeting met de gevaarlijke deltavariant van het virus kan winnen. Topviroloog Zhong Nanshan verklaarde op 20 augustus dat China in staat is zijn strategie van nul besmettingen verder te zetten. Hij bevestigde dat de verschillende erkende Chinese vaccins gemiddeld 60% bescherming bieden tegen besmetting door de deltavariant en 100% tegen ernstige ziekte. Hij denkt nog steeds dat groepsimmuniteit kan bereikt worden indien meer dan 80% van de bevolking volledig gevaccineerd is. Die drempel zal China normaal gezien tegen het einde van het jaar bereiken.

Wel blijkt uit studies – ook Israëlische- dat zes maanden na de volledige vaccinatie de bescherming tegen besmetting afneemt en dat een booster vaccin zal nodig zijn. Daardoor wordt het aantal antilichamen vermenigvuldigd met 10.

De verklaringen van Zhong kunnen gezien worden als antwoord op uitspraken van andere experts die zich afvroegen hoelang China de strategie van nul besmettingen nog moet en kan volhouden.

Positieve evaluatie van de aanpak

De gevolgde aanpak van de uitbraak lijkt correct: gefocuste lockdowns van wijken met besmettingen en tijdelijke sluiting van getroffen bedrijven, georganiseerde quarantaines, reisbeperkingen voor onnodige verplaatsingen, inclusief onderbrekingen van het openbaar vervoer, massaal en herhaaldelijk testen en tijdige medische behandeling. De overheid maakt gebruik van big data en artificiële intelligentie om snel zones met hoog risico en groepen mensen met hoog risico te ontdekken en te isoleren, en om informatie tussen regio’s uit te wisselen. Dat alles wordt gecombineerd met het dragen van maskers, het veelvuldig ontsmetten van de handen, het zoveel mogelijk afstand houden en het vermijden van grote menigten in risicozones.

In een recent interview met Xinhua zei Ma Xiaowei, hoofd van de nationale gezondheidscommissie dat men op dezelfde manier moet verder werken, en verbeteringen aanbrengen daar waar zwakke punten zijn opgedoken.

Verschillende experts wijzen in de partijkrant People’s Daily op de positieve rol van de huidige testmethode. Doordat er in China zo weinig besmettingen zijn analyseert men tien monsters tegelijk. Daardoor gaat het analyseren tien keer sneller en daalt de kostprijs enorm. Dat maakt het mogelijk door frequent te testen sneller alle besmette personen te ontdekken. Ook dit lijkt een antwoord op andere experts die recent wezen op de hoge kosten van herhaaldelijk universeel testen en zich afvroegen of dat wel verantwoord is.

De vraag of het bereiken van nul besmettingen al die moeite waard is gaat men niet uit de weg. Nog in de People’s Daily wijst een expert op de mogelijks catastrofale gevolgen van een nieuwe gevaarlijker variant indien men nu de controlemaatregelen zou loslaten. De gevolgde strategie is een toepassing van de basiswaarden ‘de mensen eerst’ en ‘het leven eerst’, ze beschermt zowel de gezondheid als de economische groei. Een andere expert stelt vast dat China nul besmettingen bereikt met relatief weinig kosten. Dank zij de genomen maatregelen kan het leeuwendeel van de economische activiteit doorgaan, en kent China verdere groei.

Bronnen: Xinhua, People’s Daily, AFP

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *