Tweede maansonde succesvol gelanceerd

China heeft uitgerekend op zijn nationale feestdag de tweede maansonde Chang’e 2 gelanceerd. Het doel van de sonde is een geschikte plaats te vinden op de maan waar een ruimtetuig een volgende maal kan landen.         
liftoffOm 19u00 plaatselijke tijd werd gisteren de maansonde Chang’e 2 vanop de Xichangbasis in Sichuan de ruimte ingeschoten met een Lange Mars 3C-raket. De lancering was rechtstreeks te volgen op tv en internet en dit op de nationale feestdag. Eenmaal de draagraket haar werk had verricht, ontplooide de satelliet na 30 minuten z’n zonnepanelen en zette hij rechtstreeks koers naar de maan, in plaats van nog een rondje rond de aarde te draaien zoals voorganger Chang’e 1 in 2007. De tocht zal 112 uur of 5 dagen duren vooraleer de satelliet rond de maan zal beginnen cirkelen op 100 km hoogte: de Chang’e 1 had 12 dagen nodig  en cirkelde op 200 km. 
De totale kost van de missie bedraagt 900 miljoen yuan of 134 miljoen $. Ze legt een basis voor een onbemande landing binnen drie jaar. Het voornaamste doel van de Chang’e 2 is een gunstige landingsplaan op de maan te vinden. De basis is bekend, maar heeft vijf mogelijke landingsplaatsen. Een boordcamera zal uitsluitsel verlenen. Voor de leek is het meest spectaculaire niet de sonde maar de satelliet die een klasse sneller is dan bij de Chang’e 1. De tocht wordt dus gereduceerd van twee weken tot vijf dagen. Daarna zal de sonde nog zes maanden rond de maan blijven ronddraaien. Wat nadien zal gebeuren (neerstorten, verder de ruimte in of terugkeren naar de aarde), zal van de omstandigheden afhangen en wordt pas later beslist. De daaropvolgende Chang’e 3  zal gelanceerd worden vanop de nieuwe lanceerbasis in Wenchang (Hainan) en eveneens een telescoop aan boord hebben. Deze zou tot nieuwe astronomische ontdekkingen kunnen leiden.
Zie ook video op CNTV  (31 min)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *