Een Wereldcongres Marxisme zal in mei 2018 aan de Peking University in Beijing worden gehouden.
De organisatoren hebben het evenement aangekondigd op zondag 22 oktober. De beoogde data zijn 5 en 6 mei. Het is het tweede wereldcongres van die aard in China. Het eerste was in 2015.
Betekenisvol
De organisatie verwacht 300 academici met het marxisme als vakgebied. De thema’s van het Wereldcongres Marxisme zijn: het marxisme in de 21e eeuw en de ontwikkeling ervan in China. Het congres zal samenvallen met de 200e geboortedatum van Karl Marx. Volgend jaar is ook de grote ommekeer in China 40 jaar oud: de hervormingen en de opening van het land. Gu Hailiang (66), een econoom, professor marxistische studies en vooraanstaand academicus, kondigde het congres aan. Gu zit de academische raad voor van het organisatiecomité. Behalve Gu stond Sun Daiyao (52), onderdirecteur van de School voor het Marxisme van de Peking University de pers te woord.
Chinese weg
Gu Hailiang noemde het ‘een belangrijke gebeurtenis voor het mondiaal onderzoek naar het marxisme en voor het wetenschappelijk socialisme’. Academici uit de hele wereld krijgen volgens Gu de mogelijkheid om inzicht te verwerven in het Chinese marxisme. De weg die China heeft gekozen, de Chinese theorievorming en ervaringen, dat alles staat op de agenda. In 17 forums zullen de deelnemers de deelonderwerpen bespreken. Sun Daiyao noemde als voorbeeld: ‘Chinese oplossingen en moderniseringsmodellen in ontwikkelingslanden’.
Trend
Volgens John Ross, een Britse econoom die werkt bij een Chinese denktank, past dit congres in een interessante recente ontwikkeling. Ross merkt op dat tijdens het 19e Partijcongres een grote nadruk werd gelegd op het marxisme in China. Ook Xi Jinping had het marxisme met Chinese kenmerken in zijn rapport aan het congres de nodige nadruk gegeven. Ross wijst op de berichtgeving in China zelf, maar ook in het buitenland. Het thema van het Chinese marxisme is duidelijk in beeld gekomen. Die trend is al een tijdje aan de gang. Volgens de Britse econoom zal China voortaan vaker de dialoog zoeken met marxisten in andere delen van de wereld. In de huidige gebeurtenissen ziet hij een argument tegen de bekende westerse analyse als zou het marxisme in China tot het verleden behoren en alleen nog ‘voor de show’ worden aangehangen.
Xinhua, People’s Daily, www.learningfromchina.net, Wikipedia, www.distinguishedchinese.com (website Chinese Who’s Who), pku.edu.cn/en/ (website School of Marxism Peking Univ.), ,