De tyfoon Lekima heeft 49 dodelijke slachtoffers gemaakt in het oosten van China. Er zijn nog 21 mensen vermist. De provincies Zhejiang, Shandong en Anhui werden het zwaarste getroffen door de storm en de stortregens.
Verwoestende tocht
De tyfoon Lekima landde afgelopen zaterdag in de stad Wenling (Zhejiang) aan de oostkust. Daarna trok de wervelstorm naar Shandong. In die provincie viel er in de stad Shouguang gemiddeld 217,5 mm regen tussen zaterdagochtend en zondagmiddag. Dat bleek de hevigste regenval sinds de waarnemingen begonnen, 1952. In Shouguang alleen moesten 93.000 mensen tijdelijke huisvesting krijgen. In heel Shandong waren op voorhand ongeveer 184.000 burgers geëvacueerd. In Zhejiang moesten 1,26 miljoen en in Anhui 20.000 inwoners hun huis verlaten. Ook Jiangsu en Shanghai hebben de tyfoon doorstaan. Daarna trok Lekima verder naar het noorden. In de provincie Liaoning werden 106.000 burgers geëvacueerd.
Metingen
Onderzoekers van het Shanghai Typhoon Institute zijn op donderdag begonnen met gegevens van de tyfoon te onderzoeken. Met ballonnen konden ze temperatuur, vochtigheid, luchtdruk en windsnelheid meten. Vier van die ballonnen hadden een sensor voor ozon om na te gaan hoe schadelijke ozonvervuiling door tyfoons wordt verspreid. Ballonnen kunnen door directe en accurate waarnemingen zelfs beter helpen bij voorspellingen dan radar en satellieten.
Shanghai voorbeeldstad
In Shanghai kon de 632 m hoge Shanghai Tower, het hoogste gebouw van China, de storm doorstaan. Dat was onder andere mogelijke gemaakt door het speciale, in China ontworpen en gebouwde dempersysteem. Ook door de spiraalvormige structuur van het gebouw was de impact van de storm 24% minder.
Shanghai beschikt overigens ook over een systeem waarmee overtollig regenwater snel kan worden geabsorbeerd en afgeleid. De kern ervan is de aanleg van groene infrastructuur die water doorlaat: moerasland, parken, grasvelden en waterpartijen. Het water kan hergebruikt worden. Het initiatief heeft de naam ‘sponsstad’ gekregen en is in Shanghai vooral toegepast in de wijk Lingang. Sinds 2015 worden ‘sponssteden’ door de overheid gepromoot, in zo’n 30 Chinese steden. China loopt voorop met deze preventieve methode tegen de effecten van de klimaatverandering.
Economisch
Het stormweer heeft intussen wel voor miljarden economische verliezen en schade gezorgd. Oogsten zijn verloren gegaan, woningen en andere gebouwen vernield. In Shouguang overstroomden 18.000 kassen voor de groenteteelt. Elektriciteit, telecommunicatie en treinverbindingen waren een tijdlang verbroken. In Liaoning gingen alle grote toeristische bestemmingen dicht. Het nationale ministerie van Rampenbestrijding heeft 300 miljoen yuan (38 miljoen euro) voor noodhulp ter beschikking gesteld in de drie provincies die het zwaarst getroffen zijn.
Stand van zaken
Een algemene stand van zaken werd gisteren rond 16:00 u opgemaakt. De tyfoon Lekima heeft 49 dodelijke slachtoffers gemaakt , er zijn nog 21 mensen vermist. In Zhejiang, Jiangsu, Shandong, Anhui, Fujian, Hebei, Liaoning, Jilin en Shanghai, provincies in het oosten en noorden van China, hebben bijna 9 miljoen mensen op een of ander manier te lijden gehad van de doortrekkende tyfoon.
Xinhua, China Daily, Guardian, Wikipedia, arcadis.com