Uitlaatklepje spanning Japan-China: 'deportatie' Chinezen

Actievoerders op weg naar Diaoyu's (Senkaku's)


Vorige week is een boot met Chinese actievoerders van Hongkong naar de Diaoyu’s gevaren. Japan heeft de activisten gevangen genomen, er kwam een rel van en nu zullen de gearresteerden weer worden vrijgelaten en naar hun land ‘gedeporteerd’.
China, Taiwan en Japan (dat spreekt van de Senkaku’s) beweren dat deze eilanden van hen zijn. Japan controleert de facto met zijn kustwacht deze betwiste gebiedjes die het eigendom zijn van een Japanse familie. De actie van het ‘Action Committee for Defending the Diaoyus’ was een protest tegen het voornemen van 50 Japanse volksvertegenwoordigers om op 18 augustus de eilanden te bezoeken. Dit bezoek is het zoveelste in een reeks provocerende stappen vanwege Tokio. Een andere uitdagende actie was om publiek de nationalisering van de ‘Senkaku’s’ te overwegen en de eilanden hiermee definitief te annexeren.
De actievoerders hadden Chinese en Taiwanese vlaggen mee. De Taiwanese vlag wordt uiteraard door de Volksrepubliek niet erkend. Foto’s ervan, naar aanleiding van de actie, hebben gefrons van wenkbrauwen gegeven vanwege de overheid. Beijing erkent de claim van Taiwan op de Diaoyu’s, vermits Taiwan en omliggende deel uitmaken van China en ooit, als het van Beijing afhangt, naar China zullen terugkeren onder het motto van ‘een land, twee systemen’.
De activisten, nationalisten afkomstig uit Hongkong en Macao, werden opgepakt. China en Japan richtten hevige, maar diplomatieke protesten tot elkaar en nu lijkt de zaak een min of meer vreedzame oplossing te krijgen, net zoals het incident met de Chinese vissers in hetzelfde gebied, die eerst waren gearresteerd door de Japanse kustwacht en later buiten vervolging zijn gesteld. De Chinezen worden over enkel dagen terug naar China gebracht. Deze rel heeft de goede relaties tussen de beide grote Aziatische buurlanden toch weer enigszins verstoord. De Chinese media, van allerlei richtingen overigens, wijzen met enig leedvermaak op de territoriale ruzies die Japan intussen met drie buurlanden heeft: niet alleen hun eigen land, maar ook Korea en Rusland. Volgens vele Chinezen sturen Japanse politici, onder andere de gouverneur van Tokio, op conflicten aan onder invloed van een groeiende rechtse nationalistische stroming in hun land. Nog een voorbeeld van een daad die door buurlanden, in het bijzonder Korea en China, niet gesmaakt werd was het bezoek van twee kabinetsleden aan het Yasukuni-schrijn, dat sterk omstreden is vanwege het voorkomen van veroordeelde oorlogsmisdadigers op de lijst van gesneuvelden die daar worden herdacht.
Bronnen: Xinhua, BBC, http://www.beijingshots.com/, Wikipedia
In Wikipedia lezen we:
‘Volgens de Chinezen waren de eilanden al bekend bij China sinds de Mingdynastie, en mogelijk zelfs nog eerder. Ze zouden door Japan zijn overgenomen door middel van een ongelijk verdrag. In het Verdrag van Maguan van april 1895, dat een einde maakte aan de Japans-Chinese Oorlog van 1894-’95, stond China het eiland Formosa (Taiwan) en omringende eilanden namelijk af aan Japan. De Senkaku-/Diaoyutai-eilanden werden niet met name vermeld in het verdrag, maar de Chinezen zijn van mening dat de eilanden behoren tot de destijds onder militaire dwang afgestane gebieden. Japan stelt op zijn beurt echter dat de eilanden tot 1895 onbewoond waren en derhalve niet onder Chinees grondgebied vielen. De Verenigde Staten hebben de eilanden 1945-1972 bezet na hun terugtocht uit Japan.’

De VS hebben bij hun teruggave aan Japan in 1972 dus een soort tijdbommetje onder de Chinees-Japanse relaties achtergelaten.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *