Voor het eerst is een Chinese corruptieverdachte vanuit een EU-lidstaat uitgeleverd aan China.
Yao Jinqi was ondervoorzitter van de districtsregering in Xinchang (Zhejiang). Hij zal worden vervolgd omdat hij van zijn positie misbruik heeft gemaakt om enorme sommen geld en eigendommen aan te nemen.
De vlucht
Toen het onderzoek naar Yao’s ‘misdaden in functie’ werd geopend in 2005, is hij naar Bulgarije gevlucht. In oktober 2018 is er een Interpol Red Notice, het zwaarste opsporingsbericht, tegen hem uitgevaardigd. De in maart van dit jaar opgerichte National Supervision Commission heeft dat kunnen bewerkstelligen.
Bulgarije arresteert en levert uit
De commissie heeft onder meer tot taak uitgeweken corruptieverdachten en misdadigers naar China terug te brengen. Ook wil ze ten onrechte verkregen eigendommen recupereren. Niet lang na de uitgave van de Interpol Red Notice arresteerde de politie in de Bulgaarse hoofdstad Sofia de voortvluchtige. De National Supervision Commission meldt dat de man door Bulgarije uitgeleverd is aan China en naar zijn vaderland werd teruggebracht.
Succes
China beschouwt het als een eerste succes van de pas opgerichte commissie. Dat de overheid van een EU-lidstaat meewerkt is inderdaad een doorbraak. De operaties om corruptieverdachten uit het buitenland te repatriëren krijgen al een tijd lang media-aandacht onder de namen ‘Fox Hunt’ en ‘Sky Net’. Westerse landen, zoals de VS, Canada en Australië weigeren grotendeels hun medewerking onder het voorwendsel dat de rechtsgang in China niet transparant is. China ziet dat als een inmenging in zijn nationale justitie.
Misdaad en straf
Beijing is van mening dat staten elkaar moeten bijstaan om misdadigers die hun straf willen ontlopen voor het gerecht te brengen. De National Supervision Commission roept alle vluchtelingen op om zichzelf aan te geven. Een aantal zou dat intussen uit vrije wil ook hebben gedaan. De stimulans daartoe is dat ze bij een vrijwillige terugkeer strafvermindering krijgen.
Bronnen: Xinhua, Reuters, SCMP