Overeenkomst Amerikaans-Chinees onderzoekscentrum energie

windhuadianHet testbezoek van de nieuwe Amerikaanse ministers van Handel en Energie aan China, om na te gaan hoe diep het water is tussen beide landen op het vlak van klimaatpolitiek, werd afgesloten met de afspraak om in beide landen een gemeenschappelijk onderzoekscentrum op te richten inzake energie.
Het bezoek van de Amerikaanse minister van Handel Gary Locke en de staatsecretaris van Energie Steven Chu was het eerste van beide bewindslieden sedert het aantreden van de regering-Obama. Het doel was dan ook eerder aftastend, geen streven naar uitgewerkte akkoorden. De Amerikaanse regering ondervindt immers scepsis vanwege het Amerikaans Congres om door te zetten met een consequente klimaatpolitiek, omdat gevreesd wordt dat China niet zou meedoen en de Amerikaanse industrie daardoor gehandicapt zou zijn. 
Minister Locke zei onder de indruk te zijn dat China zes windboerderijen bouwt van 10.000 tot 20.000 MW elk.  Hij benadrukte dat 40 % van het Chinees stimuleringsprogramma ecologisch is en vond zelfs dat China van alle landen het meest “agressief programma heeft inzake energie-efficiency”. Staatsecretaris Chu, Nobelprijswinnaar en van Chinese afkomst, zag het mogelijk dat de Verenigde Staten en China hun meningsverschillen over de klimaatpolitiek overbruggen door middel van discussie. Deze stond nu niet op de agenda, maar wel het bezoeken van vooruitstrevende modelprojecten en academische toespraken.

chulocke

Chu (l) en Locke (r)


Concreet werd het echter met het bekendmaken dat beide landen 15 miljoen $ zullen investeren in een onderzoekscentrum voor energie. Dat zou gemeenschappelijke research verrichten naar energiebesparing in gebouwen. Hierbij zou een team van experten gevormd worden, dat middelen zal bestuderen om verwarming, airco en belichting te realiseren met minder elektriciteit. Andere prioriteiten zijn schone steenkooltechnologie, koolstofopslag, een ‘slim’ electriciteitsnetwork, hybriede en elektrische voertuigen, hernieuwbare energie … .
Merkwaardig is dat de Zweedse minister Andreas Carlgren, wiens land EU-voorzitter is, zich deze week ook in Peking bevond met een gelijkaardige agenda. Ongetwijfeld zijn de beide delegaties bedoeld om de klimaattop van Kopenhagen voor te bereiden op het einde van dit jaar.
Bekend werd eveneens dat de volgende halfjaarlijkse vergadering van de ‘Strategische Dialoog’ tussen de Verenigde Staten en China zal plaatsvinden in Washington op 27 en 28 juli. De twee hoofdthema’s zijn de Amerikaanse schulden en de klimaatpolitiek. Later zou president Obama dan China bezoeken.
Lees ook: http://www.chinasquare.be/achtergrond/wordt-china-de-groene-kampioen/

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *