Op een persconferentie in Beijing heeft Guo Jun, een bestuurder van de nationale Chinese vakbond, bedrijven ervan beschuldigd dat ze niet in regel zijn met de arbeidswetgeving. Hij noemde expliciet Foxconn, de Taiwanese firma die uitgroeide tot grootste producent van de apparaten van Apple.
Afgelopen maandag zei Guo dat Foxconn en anderen in China hun personeel dwingen tot overwerk. De vermoeidheid en stress die daarmee samengaan hebben volgens Guo in sommige gevallen geleid tot karoshi (Japanse term voor een verschijnsel dat sinds de jaren 90 veel voorkomt in Japan : de dood door oververmoeidheid) en zelfdoding. Het is typerend voor dit soort bedrijven dat het personeel meer dan 10 uur per dag werkt en zelden een vrije dag heeft. Sommige privé klein- of middelgrote bedrijven ontzeggen hun personeel zelfs betaald verlof. Foxconn kwam de voorbije jaren al negatief in de media omwille van het hoge aantal zelfdodingen bij zijn jong personeel. Activisten stellen dat dit komt door te hoge werklast. Guo Jun, die dit nu aan de kaak stelt, is de directeur van het secretariaat van de ACFTU, de officiële nationale Chinese vakbondsfederatie.
Foxconn mag dan een geval apart zijn door zijn omvang, toch blijft overwerk ook elders een ernstig probleem in de Chinese nijverheid. In 90% van de bedrijven werkt het personeel meer dan de wettelijk voorziene 40 uren per week, en de helft van de mensen in die groep werkt meer dan 44 uur. Of en hoeveel overwerk gemiddeld betaald wordt is niet bekend, maar de waarschijnlijkheid dat er een band is met de sterk toegenomen aantallen van karoshi is groot. Het geval van een 27-jarige verkoopleider bij Baidu, die in 2011 vermoedelijk aan overwerk stierf, heeft het publieke debat op gang gebracht.
Bron: China Daily