Vandaag heeft het Internationaal Monetair Fonds beslist dat de Chinese renminbi de vijfde wereldmunt wordt met speciale trekkingsrechten. Vanaf 1 oktober 2016 zal de renminbi 10,92 % uitmaken van de STR, meer dan de yen en het Britse pond
De Speciale Trekkingsrechten (STR) of Special Drawing Rights is een soort van reserve-instrument dat dateert uit 1969 en landen in financiële nood helpt met liquiditeiten. Tot nu toe was de waarde ervan gebaseerd op vier munten: de dollar die instond voor 41,9%, de euro voor 37,4%, het Britse pond voor 11,3 % en tenslotte de Japanse yen, voor 9,4 %. In september dit jaar waren al voor 204 miljard STR gemaakt, een equivalent van $ 280 miljard. De instelling herziet om de 5 jaar de samenstelling van de korf. Om tot de elite van de munten te behoren zijn de twee criteria een sterke verspreiding bij internationale transacties en een wijdverspreid gebruik in de transacties van vreemde valuta. China deed in 2010 een eerste poging om deel uit te maken van de korf, maar dit mislukte gezien de Chinese munt niet beantwoordde aan de tweede vereiste.
IMF-directeur Christine Lagarde zei op 13 november echter dat ze het voorstel tot toetreding van de Chinese renminbi tot de korf steunde. De renminbi stak dit jaar al de Japanse yen voorbij als vierde internationaal betaalmiddel. Voorts treft China diverse maatregelen om de internationale verhandeling van haar munt te stimuleren en ook om haar financiële politiek meer marktgericht te maken. Zowel in de Vrijhandelszone van Shanghai als in Qianhai (Shenzhen) wordt geëxperimenteerd met een vrij financieel verkeer van de Chinese munt. Er is al een verbinding tussen de beurs van Shanghai en die van Hongkong. Als volgende verbinding komt Shenzhen aan de beurt, maar ook een verbinding met de Londense beurs ligt ter studie.
Het IMF besliste dan ook maandag dat de Chinese munt 10,93 % zal wegen in haar STR-korf. De dollar weegt 41,73%, gevolgd door de euro met 30,93%. Met 10,92 % volgt dus de Renminbi voor de Japanse yen met 8,33 % en het pond sterling 8,09 %. Economisten verwachten dat voor ongeveer 1000 miljard yuan mondiale reserves omgezet zullen worden in renminbi activa. De beslissing zal de banken wereldwijd ook aansporen meer in de Chinese munt op te nemen. Volgens Standard Chartered zal in 2020 ongeveer $ 2600 miljard van de Chinese handel in renminbi gebeuren terwijl dit in 2014 $ 821 miljard bedroeg en maar $ 212 in 2011. Volgens Goldman Sachs hadden buitenlanders op het eind van het eerste kwartaal voor 4200 miljard renminbi in Chinese activa (obligaties, aandelen, deposito’s)
Bronnen: FT, SCMP
Het stond in de sterren geschreven dat de RMB op een dag in de SDR opgenomen wordt. SDR is namelijk de afkorting voor “Some Day Rmb”. De opname is eigenlijk een erkenning van de belangrijkheid van de munt en dat de munt aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoet: een soort certificaat dus, geldig voor 5 jaar.
Voor de wereldburger betekent de opname dat vanaf 1 oktober 2016 de RMB meer en meer geafficheerd wordt als direct omwisselbare munt en dat financiële instellingen RMBs in voorraad houden. We zullen ook merken dat Chinese leveranciers hun produkten in RMB gaan prijzen en dat goederen in de internationale markten in RMB gaan noteren. Het proces zal geleidelijk verlopen.