In de Chinese stad Wuhan is bij 59 mensen een ernstige longontsteking geconstateerd, verwekt door een virus. De gezondheidsinstellingen hebben de nodige maatregelen getroffen en zoeken naar de oorzaak. Dat alles gebeurt in overleg met de Wereldgezondheidsorganisatie.
Het eerste geval werd op 12 december vastgesteld. De patiënten ondervinden koorts en vermoeidheid. Enkelen van hen hoesten en hebben ademhalingsmoeilijkheden.
Stand van zaken
Ze zijn allen in quarantaine geplaatst in stedelijke ziekenhuizen, waar ze worden behandeld. Zeven onder hen zijn in kritieke toestand. Er is (nog) geen geval gevonden waarbij mensen elkaar hebben besmet. Ook zijn er geen zorgverleners ziek geworden. Wel heeft de Gemeentelijke Gezondheidsdienst van Wuhan tot nog toe 163 personen kunnen traceren die met de patiënten in nauw contact zijn geweest. Zij zijn onder observatie geplaatst. De autoriteiten voor de volksgezondheid zoeken verder naar mensen die het risico op besmetting hebben gelopen. In alle medische instellingen wordt verder gezocht naar mogelijk nog onontdekte ziektegevallen. Daarom kan het aantal patiënten in de komende dagen toenemen. Er is echter vooralsnog geen sprake van een verdere verspreiding van de ziekte. In Wuhan en omgeving wonen 19 miljoen mensen, in de stad zelf 11 miljoen. Het is de hoofdstad van de provincie Hubei (Centraal-China) met een bevolking 58 miljoen.
Oorzaken?
Enkele van de zieken werkten op een plaatselijke markt waar vooral zeevruchten, maar ook andere dierlijke producten en levende dieren worden verhandeld. De markt is sinds 1 januari gesloten, voor controle en eventuele desinfectering. De gezondheidsinstanties van Wuhan proberen het virus dat de ziekte verwekt op te sporen. Een aantal mogelijkheden zijn intussen uitgesloten. De longontstekingen zijn geen uitbraak van bekende virale longinfecties zoals SARS, vogelgriep of Middle East Respiratory Syndrome.
Samenwerking met WHO
De Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization, WHO) volgt de situatie nauwlettend en communiceert voortdurend met de nationale Chinese overheid. De organisatie vraagt om op de hoogte worden gehouden van uitslagen van de onderzoeken en van de getroffen maatregelen. In een officiële verklaring zegt de WHO dat longontsteking vaker voorkomt in de winter, maar dat bij een plots verhoogd aantal gevallen op een specifieke plaats speciale voorzichtigheid is geboden. De Chinese overheid krijgt het advies verder de aanbevelingen toe te passen die de WHO heeft opgesteld voor een situatie waarin longontstekingen en ernstige longinfecties voor komen.
Advies
Er is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie geen reden om het reizen naar China of de handel met dat land te beperken. Wel raadt de WHO reizigers naar Wuhan die ademhalingsproblemen zouden krijgen aan om direct medische hulp te zoeken en hun zorgverlener op de hoogte te brengen van waar ze allemaal geweest zijn. De officiële verklaring van de WHO dateert van 5 januari. Het cijfer van het aantal ziektegevallen is sindsdien gestegen, dat van het aantal patiënten in kritische toestand is gedaald.
Voorzichtigheid
De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben hun lichtste waarschuwing laten uitgaan naar reizigers die Wuhan bezoeken: ‘levende of dode dieren, dierenmarkten en zieke mensen uit de weg gaan’. In Hongkong, Singapore en Taiwan zijn patiënten met een longaandoening onderzocht die in Wuhan waren geweest. Bij geen van die mensen is dezelfde soort longontsteking gevonden als die in de stad die ze bezocht hadden. Reporters van de China Daily hebben bij een bezoek aan de luchthaven en de treinstations gemerkt en vernomen dat er geen extra onderzoeken of veiligheidsmaatregelen dan de normaal gangbare zijn getroffen.
Bronnen: China Daily, who.int (website van de WHO), cidrap.umn.edu (website van het Center for Infectious Disease Research and Policy, Minnesota US), Wikipedia,