Verbale schermutselingen rond Google

Google zegt, bij monde van China-woordvoerder Marsha Wang, dat zijn bedrijven in China gewoon doorwerken en het – in het geval van de reclameafdelingen –  zelfs erg goed doen. Er zijn ook aanwervingen en nieuwe diensten worden ontwikkeld en aangeboden.
Iets anders is blijkbaar de kwestie rond de zoekmachine. Het gonst weer van geruchten en vertegenwoordigers van beide partijen in het conflict doen suggestieve uitspraken.
CEO Eric Schmidt heeft woensdag op een mediatop in Abu Dhabi laten verstaan dat ‘er binnenkort een beslissing valt in de aan gang zijnde onderhandelingen met Beijing’.
Google vicepresident Nicole Wong heeft op dezelfde dag tegenover een comité Buitenlandse Zaken van het Huis van Afgevaardigden in de VS nog eens bevestigd dat het bedrijf niet langer bereid is zoekresultaten te censureren. Politici in de VS zeggen dat hun land eerst de zaak diplomatiek moet proberen op te lossen, maar gaan terzelfdertijd na of een poging om de Wereldhandelorganisatie (WTO) in te schakelen succes zou kunnen hebben.
Het Chinese ministerie van Industrie and Informatietechnologie weigert tot nog toe comentaar te geven op dit alles. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken heeft wel gezegd dat de communicatie tussen betrokken Chinese ministeries en buitenlandse internetoperatoren vlot verlopen, zonder Google bij naam te noemen.
Volksvertegenwoordigers leggen in toespraken voor de algemene vergaderingen van het Volkscongres (NPC) de nadruk op de moeilijk oplosbare tegenstellingen en op het feit dat Google net als alle buitenlandse bedrijven de wetten van het land moet respecteren.
De Chinese overheid houdt een soort grote schoonmaak op internet die zeker nog weken kan duren. De doelwitten zijn websites van particulieren zonder vergunning, pornografie en politieke inhoud die gezien wordt als ondermijnend of schadelijk voor de maatschappij (en bijvoorbeeld haar samenhorigheid).
Internetbedrijven zijn volgens Chen Zhonglin,  een jurist van de universiteit van Chongqing en tevens NPC-afgevaardigde, wettelijk verplicht de websites en blogs die van hun diensten gebruik maken kritisch te volgen.
Zheng Zhihai, een topman van de ‘China Society of WTO Studies’, heeft laten weten dat de WTO zijn leden het recht geeft om een redelijke, objectieve en onpartijdige regelgeving op te leggen aan internetbedrijven. Zolang de regering buiten- en binnenlandse bedrijven aan dezelfde regel onderwerpt, komt ze de afspraken in de WTO na en is er niets aan de hand.
Bovendien is het voor de organisatie ook wel belangrijk om te beseffen dat de internetsupervisie niet gericht is tegen economische en handelsactiviteiten, heeft hij eraan toegevoegd.
Opiniemakers in de Chinese media zijn het er niet over eens of het veel zou uitmaken als Google zijn Chinese zoekmachine zou sluiten. Enkelen voorspellen een lose-lose situatie.
Bronnen
China Daily, People’s Daily, Guardian
Lees ook: dossier Google People’s Daily

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *