De afgelopen jaren hebben verschillende regionale administraties in Beijing zogenaamde verbindingskantoren opgezet. Dat zijn diensten waar ambtenaren kunnen verblijven, contacten leggen en vergaderen als ze in de hoofdstad zijn voor overleg met collega’s of met hoge vertegenwoordigers van centrale regeringsdepartementen. Deze bureaus hebben onder andere de functie om te bemiddelen in geschillen waarrond petitie-acties worden gevoerd. Dat ze de stroom van burgers die petities komen aanbieden, kanaliseren en wat afremmen, stelt Beijing op prijs.
Een aantal van de tienduizend verbindingskantoren die er intussen zijn, bezondigt zich bij zijn werking aan een nogal creatieve boekhouding. Functionarissen krijgen er een luxueus onthaal en in de bureaus zijn corrupte deals afgesloten. Twee in het oog springende zaken: de 777 flessen Kweichow Moutai aangekocht door de verbindingskantoren van Xuchang and Luohe (twee prefecturen in Henan, Centraal-Oost China) voor 660.000 yuan (€ 68.000) en de corruptie van de directeur van het verbindingskantoor voor Hebei (Noord-China) in 2002, waarvoor deze werd veroordeeld tot levenslang.
Uit welingelichte – o.a. met Xinhua gelieerde – bron komt het bericht dat deze kantoren gedurende de komende zes maanden grondig zullen worden gesaneerd. Een aantal ervan wordt gesloten en de bureaus die open blijven, zullen onder een strikt controlesysteem vallen. Zij moeten naar verluidt meer publieksgericht gaan werken en hun werkzaamheid in het afremmen van de wildgroei aan petities nog opvoeren.
De zaak van de verbindingskantoren is aanleiding voor een nieuwe ronde in de discussie over de verhouding tussen centrale en regionale autoriteiten. Er gaan onder de wetenschappelijke regeringsadviseurs weer stemmen op om de oplossing voor het corruptieprobleem te zoeken in het decentraliseren van macht en financiering.
Bron: SCMP