Volgens een rapport van de Nationale Energiedienst zal er in China dit jaar weer meer aardgas verbruikt worden. Overheid en ondernemingen bevorderen de overschakeling op deze relatief schone energiebron.
De Nationale Energiedienst heeft samen met twee denktanks voor de vijfde keer een jaarrapport hierover opgesteld.
Rapport 2020
Er valt dit jaar een toename van het verbruik van aardgas met 13 bcm (miljard kubieke meter) te verwachten. Dat zal het totale verbruik in China op 320 bcm brengen. Er is nu een groei van 4,2%. Dit laagste tempo van de afgelopen vijf jaar is te verklaren door de impact van de pandemie door het coronavirus. De economische activiteit werd vertraagd want de Chinese regering gaf resoluut de voorrang aan de bestrijding van COVID-19. De vraag naar energie verminderde en het verbruik van aardgas groeide in de eerste helft van het jaar met slechts 1,5%. Dat dit nu geklommen is tot 4,2% is alweer een teken van het unieke, maar lichte, economische herstel in China.
Opvang effecten pandemie
Het industriële gasverbruik was eind juni al gestegen tot hetzelfde niveau als vorig jaar. De gasprijzen waren verlaagd om de industrie te helpen bij het opvangen van de gevolgen van de pandemie. De vraag naar aardgas kwam vooral vanuit de steden. Daar werd zelfs tijdens de eerste periode van het jaar nog 10% groei genoteerd. Verschillende regio’s in het noorden van China, ook Beijing, hadden het winterse stookseizoen in maart verlengd als onderdeel van de inspanningen om het coronavirus in te dammen.
Voorzichtig optimisme
Het rapport voorspelt dat China’s aardgasproductie dit jaar uiteindelijk 189 bcm zal bedragen, 9% meer dan in 2019, terwijl een aardgasimport in 2020 wordt verwacht van 140 bcm – waarvan 50 bcm uit pijpleidinggas en 90 bcm uit transport van vloeibaar aardgas (LNG). De opstellers van het rapport voorzien dat er zowel op binnenlandse als op internationale markten voldoende gasvoorraden zullen komen. De lage prijzen zouden de brandstof concurrerender maken ten opzichte van andere energiebronnen.
2019
In 2019 hadden de aardgasreserves en de productiegroei een recordhoogte bereikt. De investeringen in olie- en gasexploratie stegen tot 335,5 miljard yuan (ongeveer 41,8 miljard Euro), een stijging van 25,7 procent op jaarbasis. De invoer van aardgas steeg in dezelfde periode met 6,9 procent tot 135,2 bcm. China haalt zijn aardgas uit meer gediversifieerde buitenlandse bronnen, bijvoorbeeld uit Centraal-Azië, Myanmar en Rusland.
Uitdagingen
Beijing zal een oplossing moeten zoeken voor problemen zoals dure technologie en import. Bovendien hangt ook boven deze sector de onweerswolk van de koude oorlog die Washington wil en die de toevoer, dus energiezekerheid op losse schroeven kan zetten. Sinds 2019 is de Chinese overheid voor een meer op de markt georiënteerde hervorming van de aardgassector. Daarnaast wil ze de aanleg van een verenigd nationaal netwerk bevorderen.
Milieutarget
Het verbruik van aardgas kan een rol spelen bij de preventie en bestrijding van luchtverontreiniging. In het kader daarvan wil China het aandeel van aardgas in zijn totale primaire energieverbruik verhogen van 3,2% tot 10%. Dat zou een goed zaak zijn: aardgas geeft ongeveer 50% minder uitstoot van broeikasgassen dan steenkool bij gebruik voor elektriciteitsopwekking. De Chinese energie is nog steeds afhankelijk van steenkool en China wil zijn energiesector absoluut koolstofarm maken om tegen 2030 een piek in CO2-uitstoot te bereiken, zoals toegezegd onder de Overeenkomst van Parijs.
Bronnen: Xinhua, Reuters, Oilprice.com, oxfordenergy.org (studiedienst van Oxford University), Wikipedia