In de Taiwanese stad Taichung beginnen besprekingen tussen vertegenwoordigers van Beijing en van Taipei, voor de vierde keer sinds het opnieuw aanknopen van de betrekkingen tussen de twee partijen. Toen Ma Ying-jeou van de Kuomintang (KMT) in juni 2008 aan de macht kwam in Taiwan maakte hij een einde aan de opschorting van de contacten tussen beide zijden van de zee-engte die het vasteland China van het eiland Taiwan scheidt. Die opschorting was het werk geweest van de Democratic Progressive Party (DPP), die wil dat Taiwan ook officieel een onafhankelijk staatje wordt.
De onderhandelingen van deze week worden gevoerd door de ‘Association for Relations Across the Taiwan Straits’ (ARATS) voor Beijing en de ‘Straits Exchange Foundation’ (SEF) voor Taipei. Ze zullen gaan over de samenwerking op het gebied van de visserij, de quarantainebepalingen voor landbouwproducten, de echtverklaring van het standaardmaatstelsel en maatregelen om dubbele belasting te voorkomen.
De vorming van een veelomvattend akkoord voor economische samenwerking staat niet op de officiële agenda, maar het akkoord dat in de maak is, heeft al een naam, Economic Cooperation Framework Agreement (ECFA), en er zal zeker in de wandelgangen over worden gesproken. Daar is door de woordvoerders van beide partners al op gezinspeeld.
De separatistische oppositiepartij van Taiwan, de DDP, heeft protestacties georganiseerd, waar overigens ook sympathisanten van Falungong en van de dalai lama aan hebben deelgenomen. De onderhandelaars van Beijing en van Taipei hebben hierop gereageerd door de nadruk te leggen op het sociale en economische belang van een vreedzame en zakelijke samenwerking voor een meerderheid van de Taiwanezen en de voordelen die de Chinezen van het vasteland hiervan kunnen ondervinden.
Bronnen: Xinhua, AFP
Ondanks de verbeterde relaties daalde de wederzijdse handel tot november 2009 vergeleken met 2008 met 23% tot 94 miljard dollar, terwijl de Taiwanese investeringen op het vasteland daalden met 6% tot 1,6 miljard dollar. Taiwan exporteert vier maal meer naar het vasteland dan het invoert.