Verhoging lonen dwingt tot creativiteit

Techtronics -een concurrent van Foxconn- heeft een  middel gevonden om de kosten te drukken zonder aan de loonkost te raken. Door reorganisatie van de productie waardoor minder fabrieksruimte nodig is en door samenvoeging van 7 filialen in één vestiging slaagt het bedrijf er in één derde besparen terwijl de lonen toch op een redelijk niveau blijven.

Partijleider Wang Yang bezoekt Techtronics


Techtronics is oorspronkelijk uit Hongkong afkomstig en zette  in 1985 een filiaal op in de Volksrepubliek waar ze tot voor kort 7 vestigingen hadden met 15.000 werknemers. In Duitsland bezit Techtronics ook een vestiging die gespecialiseerd is in het vervaardigen van apparatuur.  Verwacht wordt dat de lonen in Zuid-China de komende 5 jaren met 20 % zullen stijgen jaarlijks. Foxconn trok reeds meer het binnenland in om minder hoge lonen te moeten betalen. Techtronics pakt het probleem van de kostenstructuur anders aan.
De 7 verschillende vestigingen worden gecentraliseerd in één 100 miljoen $ kostend complex van 280.000 m² in het Houjie-nijverheidspark. Voortaan zal onderzoek, ontwikkeling engineering en productie onder één dak plaats grijpen. Een stuk productie van zware apparatuur wordt ook overgeheveld uit de dure vestiging in Duitsland waar de O &O blijft. De productie langsheen banden van 200 meter wordt in de nieuwe vestiging vervangen  door reorganisatie in productiecellen bestaande uit 20 personen. Daardoor is nu 15 % minder ruimte nodig en 27 % minder arbeiders. Doordat de fabriek sneller draait kan ook één derde  opslagruimte bespaard. De tijd om over te schakelen naar een nieuw product werd met met 10 % gereduceerd en de kans om producten met fouten te vervaardigen met 25 %.  Het bedrijf betaalt 2000 yuan per maand gemiddeld, quasi het dubbele van het minimumloon en toch bespaart het met de maatregelen één derde.
Techtronics is niet het enige bedrijf dat zichzelf herdenkt. Dailywin Watch Products vraagt aan zijn 600 werknemers tips ter verbetering van productie en kwaliteit. Zo werden in dat bedrijf o.m. 4000 gloeilampen vervangen door LEDs. Dit zal de elektriciteitsfactuur jaarlijks doen dalen met 14 % en de installatiekost zal in drie jaar gerecupereerd zijn. Volgens voorzitter Danny Lau Tat-pong van de KMO’s uit Hong Kong laat de economische politiek op het vasteland weinig andere keuze dan het opdrijven van de efficiency.
Bron SCMP

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *