Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat gedurende de volgende 5 jaar de EU zijn voortrekkersrol qua hernieuwbare energieën zal verliezen ten voordele van vooral China, maar ook de VS. Vandaag vindt in Marrakesh een opvolgingsbijeenkomst plaats van de Parijse klimaattop en in dat kader werd een G20 studie bekend waaruit blijkt dat China ook de leider wordt in groene financiering.
Volgens WWF-verantwoordelijke Imke Lübbeke is de Europese Unie zijn leidersrol qua gebruik van hernieuwbare energie aan het verliezen ten voordele van de VS en China. Vorig jaar werden in de wereld elke dag ongeveer een half miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. China, dat goed is voor de helft van de nieuw geïnstalleerde windmolens, plaatste vorig jaar 2 windmolens per uur. Volgens directeur Fatih Birol van het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft het zwaartepunt van de groei aan hernieuwbare energie zich verplaatst naar de groeilanden. Volgens de IEA-analyse zal de capaciteit hernieuwbare energie in de EU tegen 2021 maar met 23 % toenemen, wat een stuk minder is dan de toename met 62 % gedurende de laatste 6 jaren. In Europa leidt Duitsland de dans gevolgd door Frankrijk en het VK. Maar in Zuid- en Oost-Europa zijn de zonnepanelen te land op een dood punt beland wegens een vermindering van de subsidies. In Frankrijk en het VK speelt de integratie in het elektriciteitsnetwerk parten maar ook protest van omwonenden.
De Verenigde Staten zijn zowel in zonne- als in windenergie de grootste groeimarkt geworden en dit door fiscale maatregelen. China is het land dat naar verwachting tegen 2021 met 305 GW aan nieuwe capaciteit het meest hernieuwbare energie zal ontplooien. Dit is 60 % meer dan de geïnstalleerde capaciteit, hoger dan voorzien door het vorige IEA rapport. China heeft zich immers als doel gesteld om tegen 2020 in de energiemix voor 210 GW aan windenergie te hebben, 110 GW aan zonne-energie, 340 GW waterkracht en 58 GW kernenergie. Het aandeel van aardgas zou moeten stijgen tot 110 GW terwijl de steenkool nog voor maximum 1.100 GW capaciteit mag instaan. De regering hoopt zo tegen 2020 de CO2 uitstoot per bnp-eenheid te verminderen met 18% in vergelijking met 2015, zo besliste het kabinet afgelopen vrijdag. Volgens de vooruitzichten van de Europese Commissie zou het aandeel van hernieuwbare energie in de EU tegen 2030 moeten stijgen van 28% nu naar 43%, maar het huidig streefcijfer tegen 2030 bedraagt maar 27 % . Dus staat er de Commissie nog energiewerk te verrichten.
Groene investeringen
Nu het verdrag van de Parijse klimaattop eindelijk van kracht werd, vindt in Marrakesh de COP22-opvolgingsconferentie plaats. Simon Zadek van een werkgroep binnen de G20 stelt in een rapport dat China de leiding neemt in het promoten van groene financiën. Volgens voormalig UN-hoofd van de Conventie tegen Klimaatwissel Christiana Figueres is China op vier jaar tijd uitgegroeid tot de grootste markt, maar ze gelooft niet dat China de enige zal zijn in Azië. In de 9 eerste maanden heeft China 44 % uitgeschreven van ’s werelds groene obligaties die groene energie en milieubescherming beogen, aldus cijfers van Moodys. Het ratingsbureau verwacht dit jaar een totaal cijfer van $ 80 miljard, bijna het dubbele van vorig jaar. Toch bestaat er nog controverse over het groene karakter van sommige projecten. Zo worden kerncentrales en schone steenkoolcentrales ook bij de groene projecten gerekend in China.
Zij verwijst vooral naar duurzaamheid van investeringen zowel qua milieu, het sociale en het ondernemingsbestuur. Volgens CEO Michael Jantzi bij het Amsterdamse Sustainalytics is het aantal onderschrijvende firma’s van duurzaam investeren dat 6 vereisten impliceert, gestegen van 19 een tiental jaren geleden tot 1500 nu en die hebben in totaal $ 62.000 miljard aan activa. Op dat vlak speelt Japan een leidende rol.
BRONNEN: Euractiv, SCMP
.