Het Lagerhuis van Japan heeft wetsontwerpen goedgekeurd die het mogelijk maken om oorlog te voeren voor zijn bondgenoten, en niet uit louter zelfverdediging. Er is veel verzet tegen deze goedkeuring in Japan zelf en in buurlanden. Beijing protesteert. Toch zetten China en Japan hun diplomatie weer op de rails.
Het Japanse Lagerhuis heeft controversiële ‘veiligheids’ wetsontwerpen aangenomen, gepusht door de partij van premier Abe. Nu moeten de voorstellen nog gestemd worden in het Hogerhuis. De kans is groot dat ze ook wet worden: de politieke druk van Abe en zijn vrienden is erg groot. Op basis van deze wet kan Japan zijn leger laten optreden ook als het niet wordt aangevallen, als het een verzoek krijgt van een bondgenoot, bijvoorbeeld de VS. Japanse oppositiepartijen, burgers en academici verzetten zich hiertegen: het is niet in overeenstemming met de grondwet vinden zij, en het is een afwijking van de pacifistische koers die Japan gedwongen was te varen na zijn nederlaag in de Tweede Wereldoorlog. Ook in buurland Zuid-Korea zijn er protesten.
In China was net toen de wetsontwerpen werden aangenomen een Japanse topdiplomaat en nauwe medewerker van Abe op bezoek. Shotaro Yachi kreeg van zijn Chinese gesprekspartner, kabinetslid Yang Jiechi, de eerste man op Buitenlandse Zaken, te horen dat Japan maar beter een positiever signaal kan geven ter gelegenheid van de aanstaande 70e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ook de minister van Defensie van China sprak zijn bezorgdheid uit. Tijdens de samenkomst in Beijing hebben Japanse en Chinese diplomaten onderzocht hoe ze de betrekkingen tussen de beide staten kunnen verbeteren en of een bezoek van Abe aan China in het najaar mogelijk is. De uitnodiging om de herdenking van het eind van de Tweede Wereldoorlog in Beijing bij te wonen is al eerder door Abe afgeslagen.
China beschouwt de premier van Japan als een havik en iemand die de geschiedenis van de Japanse agressie-oorlog in jaren 30 een 40 wil herzien. De Chinese regering vermoedt dat Abe de excuses van Japan hiervoor, door zijn buurlanden als niet overtuigend gezien, nog wil afzwakken. Beijing hoopt op de diplomatieke steun in de regio en in de rest van de wereld en op het groeiend verzet van de mensen in Japan zelf, om Abe tegen te houden bij wat in China en daarbuiten beschouwd wordt als een wending naar het militarisme.
Xinhua, South China Morning Post