Winsun dat in 2014 te Shanghai begon met het 3D-printen van kleine huisjes en later een woning met 5 verdiepingen, benadrukt ondertussen meer de kwaliteit van de architectuur. Of de firma de beoogde revolutie in woningbouw kan verwezenlijken, is maar de vraag. Momenteel werkt WinSun aan het hyperloop project van Elon Musk (Tesla).
‘Toegegeven’ zegt stichter en voorzitter Ma Yihe van Winsun ‘de eerste 3D-geprinte woningen die hij te Shanghai neerzette zagen er lelijk uit’. Het ging om huisjes van 60 m2 die maar een verdieping hadden en 3500 euro kosten. Ze waren meer bedoeld voor armen uit ontwikkelingslanden. De verschillende lagen leken wel op pannenkoeken. In 2015 printte Winsun een huis van 5 verdiepingen. Geen architectenbureau wou voor Winsun werken. Toch zette Ma door.
Vorig jaar ontwikkelde hij Chinese huizen van 80 en 130 m2 rond een binnenplaats. Ook de fabriek van WinSun te Suzhou werd in 3D geprint. Foto’s van de printer van 150 meter lengte, 10 meter breed en 6,6 meter hoogte, zijn verboden. Om de gevel meer aantrekkelijk te doen lijken, vervaardigde WinSun een composiet die wat op baksteen lijkt en aangeboden kan worden in een variëteit aan kleuren en textuur. Bij de nieuwe prototypes behoort ook een westerse villa die ogenschijnlijk normaal lijkt.
Besparing
In een brochure staat: ‘We printen de toekomst van de architectuur’. Of hij de beoogde omwenteling in het bouwen kan verwezenlijken is maar de vraag. Feit is dat zijn firma al over 129 internationale patenten beschikt. Hoewel de bouwsector in China met zijn 26.000 bedrijven 31 miljoen personen te werk stelt, een omzet van 2000 miljard yuan heeft en jaarlijks met 9% groeit, is er maar weinig innovatie in de bouwtechnieken meent Ma. De grondstoffen worden verspild vindt hij. 3D-printen van woningen bespaart echter van 30% tot 60% op bouwmaterialen, de helft op de bouwtijd, is de helft goedkoper en gebruikt van 50% tot 80% minder arbeid, zo argumenteert hij.
Als ‘inkt’ gebruikt Winsun voor 100% gerecycleerde materialen zoals bouwafval. Anderzijds creëert het nieuwe composiet materialen zoals met glasvezel versterkt beton dat beter bestand is tegen aardbevingen en wind. Omdat zijn gebouwen 40 % minder energie verbruiken in vergelijking met de normale, ziet Ma Yihe zijn gebouwen als een middel om pollutie, klimaatwissel en zelfs corruptie tegen te gaan.
Volgens Wang Qingqin van de China Academy of Building Research verbruiken nieuwe gebouwen in China twee tot drie maal meer energie dan die in de VS of de EU. Vooral ramen en daken zijn slecht geïsoleerd. Ook hoofdplanner Tang Kai bij het ministerie van Huisvesting erkende dat de Chinese woningen energie-gulzig zijn. Ma gaat verder met: ‘Bij WinSun hebben we een cataloog van prototypes, bijna geen tussenpersonen en alle kosten zijn duidelijk’. Toch is zijn succes in China niet overweldigend.
Winstgevend
De regering in Dubai heeft 17 van zijn kantoorgebouwen besteld die in Suzhou vervaardigd worden en daarna in containers uitgevoerd. Momenteel ontwikkelt het bedrijf twee grote complexen voor een ontwikkelaar te Shanghai en in geheel China heen worden op verschillende plaatsen enkele WinSun kantoorgebouwen gebruikt. Zijn meeste bedrijven in China bestaan uit kleine projecten voor openbare infrastructuur zoals bushokjes of openbare toiletten. Vorig jaar was WinSun voor het eerst sinds 2002 winstgevend.
Nu is de firma bezig met het grootste project tot nu toe, namelijk het bouwen van de pijlers en de zitplaatsen voor Elton Musks project Hyperloop. Het hyperloop project is een initiatief voor transport dat voertuigen op hoge snelheid door een stelsel van luchtdrukbuizen stuurt. Alles wat WinSun daarvoor in 3D zal printen, zal gebruik maken van gerecycleerde materialen. Hij gelooft dat zijn zaken exponentieel zullen groeien door het vergunnen van de technologie en door de ‘inkt’-verkoop. Hij herinnert er aan dat China tussen 2011 en 2013 meer beton gebruikte dan de VS gedurende de gehele 20-ste eeuw.
Modulebouw
Voorts werkt WinSun ook samen met de firma Broad Sustainable Building (BSB) uit Changsha die gespecialiseerd is in prefab modulebouw. In 2015 bouwde BSB te Changsha op 19 dagen ‘Mini Sky City’ van 57 verdiepingen. Over geheel China bouwde BSB al 50 prefab gebouwen. Een grotere versie van ‘Sky City’ die 202 verdiepingen zou tellen, kreeg echter geen bouwvergunning. Ondertussen heeft BSB wel af te rekenen met klachten dat zijn appartementen die 12.000 yuan per m2 kosten, niet zo goedkoop uitvallen als beloofd. Waarop BSB antwoordt dat installatie en binnen decoratie inbegrepen zijn. Kortom in China wordt wel degelijk geëxperimenteerd met nieuwe bouwtechnieken, maar van een omwenteling is (nog?) niet echt sprake.
Bron: SCMP, Wikipedia