Voor sommigen is het een genot om de dag te beginnen met een combinatie van hun ochtendritueel en het programma met zijn hoog gehalte aan actualiteits-espresso: De Ochtend van Radio 1 (VRT). Als die luisteraars ook nog geboeid zijn door alles in en om China, zitten ze deze week extra goed bij hun favoriete ontbijtprogramma. Voor de andere geïnteresseerden in China, voor wie Radio 1 een onbekende is, kan het een aangename introductie zijn tot de actualiteitenzender van de Belgische nationale omroep (uiteraard ook via internet beluisterbaar) dat er deze week tussen 7 en 9 een reeks loopt onder de titel ‘Verovert China de Wereld?’.
Zo presenteert de zender het programma op zijn website:
‘Het IMF voorspelt dat Amerika al in 2016 zal worden ingehaald door de Chinezen. Dan zijn ze de eerste economie. Hoe is het in ons land gesteld, dreigt er een ‘Geel Gevaar’?
Ng Sauw Tjhoi gaat van maandag 5 tot vrijdag 9 augustus in De ochtend en Vandaag op zoek naar de Chinese draak in onze economie.
Maandag 5 augustus: Maart 2012. De vreugde is groot. Minister-president Kris Peeters, geflankeerd door Feng Jun, voorzitter van een Chinese bedrijvengroep, belooft plechtig dat binnen het half jaar 100 Chinese bedrijven in ons land aan de slag zullen gaan. 1200 jobs. Anderhalf jaar later is het bedrijventerrein in Willebroek-Noord nog steeds één grote woeste berg. Waar zijn die Chinezen? “Ze komen!” zegt projectontwikkelaar Guido Bernaerts aan Ng Sauw Tjhoi.
Dinsdag 6 augustus: Brugge. Onze toeristische hoofdstad lijkt overspoeld door hordes Chinese toeristen. Die komen blijkbaar voor “luxe-shopping en chocolade”. En dat moeten we uitspelen als troef, zegt Brugs toerismemanager Dieter Dewulf. Alles zoveel mogelijk op maat van de Chinese bezoeker, vindt ook René Tolenaars van het recent geopende Historium op de Grote Markt van Brugge.’
Woensdag 7 augustus: China is hot! Chinese merken raken meer en meer ingeburgerd. Lenovo, Huawei, Hi-sense. De Chinese automarkt is intussen de grootste, groter dan de Amerikaanse of Europese. Daar weten ze bij Volvo alles van. Het vroegere Zweedse merk is één van de vele bekende Chinese overnames. Net zoals Kruidvat, Hedgren en Delvaux, om enkele andere bekende merken te noemen.
Mark De Mey is al meer dan 25 jaar “de communicatieman” van Volvo. Hij maakte alle bazen mee. De Zweden van Volvo, the original ones. De Amerikanen van Ford, die Volvo overkochten in 1999. En sinds 2010, de Chinezen van eigenaar Geely. Dat Chinees is voor “voorspoed, geluk”.
Tot nog toe is de geobserveerde ‘wereld’, zoals hierboven al blijkt, tot België beperkt gebleven, maar niets zegt dat dit niet anders kan worden in de komende dagen. De relativerende verhalen van personen die echt ervaringen hebben opgedaan met Chinese zakenlui, toeristen (beslist geen vloedgolf, die 0,4% van de buitenlandse toeristen in Brugge) en bedrijfsleiders kunnen echter voor Belgische en Nederlandse lezers van Chinasquare interessante aanvullende informatie bieden.
De eerste 2 afleveringen gemist en nieuwsgierig? Ga naar
http://www.radio1.be/programmas/de-ochtend/verovert-china-de-wereld
Geachte,
Ik ben dagelijkse luisteraar van Radio1.
Boeiende radio!
hopelijk hoor ik ook iets over TIBET
Groeten, Dominik