Een man en vier vrouwen zijn in Sichuan veroordeeld voor verwaarlozing van hun oude vader.
Het levenloze lichaam van een tachtigjarige werd door de politie aangetroffen tijdens een routinecontrole.
Verlaten en overleden
Hij woonde in een afgelegen en armoedig gehucht. In het politierapport stond dat de bejaarde man in de maanden voor zijn dood een aantal keer in het ziekenhuis was opgenomen onder andere voor bronchitis. Een jaar na deze tragische gebeurtenis heeft het volksgerechtshof van Pingwu County de vijf kinderen van de overledene aangeklaagd.Ze hadden hun vader in de steek gelaten.
De letter van de wet
De zoon kreeg twee jaar gevangenisstraf. Vier dochters kregen een voorwaardelijke straf van 12 tot 18 maand. Zij hadden geweigerd hem op te zoeken of voor hem te zorgen. Hun advocaat voerde als verdediging aan dat de oude man altijd ruzie maakt en hen voorturend uitschold. Volgens de letter van de wet bleven ze echter schuldig. Verder zijn er weinig details door de media verspreid over het verschil tussen de straffen of de reden waarom de oude man vijf kinderen had ondanks de eenkindpolitiek. Dat laatste houdt wellicht verband met de armoede van de streek, die soms recht gaf op toepassing van uitzonderingsregels.
Gevangenisstraf voor verwaarlozing
Op sociale media geven wel velen uiteenlopende meningen over de zaak. Er wordt echt vooral, en enigszins waarschuwend op gewezen dat blijkbaar heel wat burgers niet op de hoogte zijn van de wet. Je zorgplicht verwaarlozen is volgens de Chinese strafwet een misdaad waarop maximaal vijf jaar gevangenisstraf staat. Zorgplicht geld voor volwassen kinderen die hun bejaarde ouders, en jonge ouders die hun kleine kinderen niet mogen verwaarlozen.
Ontwikkeling bevolking
Er is een verband met demografische ontwikkelingen. Tegen 2020 zullen er in China 255 miljoen mensen van boven de 60 wonen. Die vergrijzing wordt versterkt door de effecten van een strenge eenkindpolitiek die nu aan hervormingen toe is. Veel Chinezen die geen broer of zus hebben ondervinden moeilijkheden als ze werk of loopbaan, gezinsleven en zorg voor ouders moeten combineren. Het traditionele, confucianistische respect voor de ouders is wel ingeworteld, maar komt zwaar onder druk te staan. Het probleem zal waarschijnlijk verergeren.
Oplossingen nodig
De oplossing wordt gezocht in wetten betreffende de plichten tegenover de ouders. Dat is behalve in China ook het geval in Singapore, India en Bangladesh. Naast de bestraffende aanpak is er die van de meer sociale maatregelen. Lokale overheden zorgen voor betaald verlof voor als ouders ziek zijn en moedigen de bescherming van huwelijken tussen alleenstaande bejaarden aan. Ook is het duidelijk dat een echte structurele oplossing ligt in de opheffing van de ongelijkheid tussen stad en platteland. De problematiek maakt verder duidelijk hoe dringend de verdere ontwikkeling van degelijke pensioenstelsels en de sociale zekerheid is.
sixthtone.com, inkstonenews.com
Het echte probleem is het zorgstelsel, dat nog altijd bijzonder inefficiënt is, ook in de grote steden. In de kleine steden en op het platteland is er zo goed als niets. Openbare rusthuizen in grote steden hebben een bijzonder kwalijke reputatie en hebben lange wachtlijsten, private rusthuizen zijn dan weer bijzonder duur (boven 1500 euro en meer per maand). Daarnaast heb je ook speciale ziekenhuizen voor oude chronisch zieke mensen (6000 euro per maand). Heb je tijdens het leven voor de overheid gewerkt, dan is het pensioen nog redelijk hoog (tussen 500 en 1000 euro per maand) en heb je een ziekteverzekering die heel veel kosten dekt. Vele ouderen in Shanghai of Peking hebben dat geluk niet. Wat kan je dan doen? Een ayi (阿姨), helpster uit het arme platteland, aannemen die 24h bij je inwoont en de rol van thuisverpleger opneemt (600 euro per maand). Anders kan je jouw enig kind inschakelen, maar doe dat maar eens als die elke dag tien uur werkt en zelf een gezin heeft.
Als ouders een strafblad hadden voor kindermishandeling dan waren de kinderen niet verplicht tot zorg. Jammer genoeg kwam dat bijna niet voor, mishandeling was normaal vroeger.
In welk land woon jij AJ? In Nederland mankeert er ook van alles aan het zorgstelsel. Ook met ouderen wordt gesold. Eerst alle ouderen in een bejaardenhuis, dan weer zo lang mogelijk zelfstandig wonen en meestal zonder voldoende zorg. En de ouderen die nog of nu weer in een bejaardenhuis wonen, worden ook vaak verwaarloosd. Veel ouderen zitten heel lang op hulp en zorg te wachten. Ook de wachtlijsten in het ziekenhuis zijn heel lang. Waar is het wel volmaakt? China bouwt op, Het Westen breekt af.
Het gaat er om of je alleen het half lege glas wil zien of ook oog hebt voor het half volle glas.
In België kan drie kwart het rusthuis niet van zijn pensioen betalen
https://www.knack.be/nieuws/belgie/driekwart-kan-rusthuis-niet-van-pensioen-betalen/article-normal-938741.html
maar sommige dromers blijven denken dat we leven in een verzorgingsstaat van de wieg tot het graf
Ik verwoord gewoon uit eerste bron de situatie in steden zoals Shanghai en Peking.
Volgens de cijfers van het Statistisch Jaarboek van China zit 1,5% van de bejaarden in een rusthuis in China, de helft is commercieel. De overheid wil het commerciële aandeel nog vergroten. Met de enorme vergrijzingsgolf, de omgekeerde bevolkingspiramide (enig kind) en het drukke professionele leven van dochter of zoon (die nog eens vaak duizend kilometer verder leven), het gebrek aan omkadering (thuisverplegers bestaan hier niet), het culturele stigma van rusthuizen (want je zendt je ouders toch niet naar een rusthuis) zijn de problemen van een heel andere orde dan in Nederland of België. Het voordeel in vb. Shanghai is dat er nog volop geteerd wordt op goedkope arbeid. Groeiende commercialisering (uitbesteding van de zorg) heb je ook in Europa, maar in China is dit nog meer uitgesproken.
De situatie zoals AJ beschrijft is zeer ter zake. Wel wordt er in veel steden en regio’s hard gewerkt om de situatie te verbeteren, maar er is daarin nog heel veel te doen. In meerdere steden (ik weet van Suzhou) start men met een basisverzekering voor langdurige zorg. China kent enorme vraagstukken als het gaat om vergrijzing. De overheid is zich daar sterk van bewust. Hier een link over de zorg aan ouderen met dementie: http://www.janbooij.nl/36-jan-booij/347-film-zorg-aan-ouderen-met-dementie-in-china. Dit is een te mooi beeld natuurlijk, maar ik ben daar vaak en het is ook herkenbaar. Ook een video speech van Sun Huizhong, directeur van het Suzhou Social Welfare Institute: http://www.janbooij.nl/36-jan-booij/360-ageing-in-china-videospeech-by-sun-huizhong-director-sswi dat geeft een zicht vanuit een deskundige ter plekke. De situatie in Nederland is niet te vergelijken met China.
nieuwsuur/artikel/2140532-nederlandse-verpleegkundigen-helpen-china-met-de-ouderenzorg.html NL stuurt thuiszorg expert voor training aan Chinese ouderen zorg.
Terecht geef je aan dat Nederland niet te vergelijken is met China. De link naar een video over gezondheidszorg zegt alles. Dank.
Welzijn en zorg aan ouderen in Nederland is aanzienlijk beter dan in China en in veel andere landen en wel op vele fronten. Dat blijkt ook uit heel veel onderzoek en ook uit mijn eigen ervaringen en observaties. Ik kom in heel veel landen wereldwijd, ja ook in Scandinavië, en op weinig plekken vind je een betere welzijn en zorg voor ouderen dan in Nederland. En ja, natuurlijk is hier nog een wereld te winnen, gaan er dingen niet goed, beide werkelijkheden zijn waar. Maar dat zegt vervolgens ook weer veel over de kwaliteit en de breedte van voorzieningen in veel andere landen. De video klopt weliswaar, maar het is ook ’the sunny side’ en SSWI is een best practise in China. Bedenk echter ook dat dit een van de weinige voorzieningen in een stad waar zo’n 16 miljoen mensen wonen en in een land van zo’n 1.3 miljard inwoners. In een middelgrote stad hier vind je een veelvoud van dit type voorzieningen.
Je eigen half volle glas blijven, blijven koesteren geeft de mens een goed gevoel en draag dat uit in je omgeving.
Berusten in de omstandisheden waarop je geen invloed hebt. BERUSTEN maakt je tevreden.