‘Vetste tijger’ ooit voor het gerecht

De anti-corruptiecampagne in China viseert hoge en lage ambtenaren, ‘tijgers en vliegen’. De ‘vetste tijger’ ooit staat momenteel in Dalian voor de rechtbank. Xing Yun, een ondervoorzitter van het parlement in Binnen-Mongolië heeft voor 449 miljoen yuan steekpenningen ontvangen.

Xing Yun, tot 2016 ondervoorzitter van het parlement van Binnen-Mongolië, heeft bekend in totaal voor 449 miljoen ( 57 miljoen euro) steekpenningen te hebben ontvangen. Daarmee is hij van de tot nu toe betrapte hoge functionarissen diegene die het meest corrupt was.

Betrokkene profiteerde van zijn positie tussen 1996 en 2016.
Hij liet zich betalen door personen die een ambt ambieerden en ondernemingen die een overheidscontract wilden. Hij ontving daarvoor hoge omkoopsommen, hetzij rechtstreeks, hetzij via familieleden.

Xing begon in 1976 te werken als ambtenaar bij de afdeling publiciteit van de autonome regio Binnen-Mongolië. Tegen 2001 schopte hij het tot partijvoorzitter van de stad Baotou. Daar trad hij in 2006 af om partijsecretaris te worden van het bureau van het lokale parlement. In 2012 werd hij ondervoorzitter van dat parlement. In 2016 ging hij met pensioen.

Maar in oktober 2016 begon de Centrale Commissie voor Discipline, het hoogste controleorgaan binnen de communistische partij (CPC) een onderzoek tegen hem. In april dit jaar werd hij uit de Partij gezet wegens ‘zonder scrupules gebruik maken van zijn macht in ruil voor geld’. Die omschrijven was strenger dan voor andere corruptiegevallen wat deed vermoeden dat zijn dossier ernstig was.

‘Vetste tijger’

Volgens onderzoek van het dagblad ‘De metropool van het Zuiden’ is Xing de ‘vetste tijger’ sinds president Xi einde 2012 de grootschalige anticorruptiecampagne lanceerde. Sinds het begin van die campagne zijn 23 ambtenaren op het niveau van minister of provinciale leidinggevende opgepakt die elk minstens voor 100 miljoen yuan (13 miljoen euro) steekpenningen ontvangen hadden. Daarvan kregen er 19 een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf met opschorting die later in levenslang omgezet werd.

De 67-jarige Xing heeft schuldig gepleit. Het vonnis volgt op een latere datum.

De vorige ‘recordhouder’ was Wu Changshun, de voormalige politiechef van de stad Tianjin. Hij bezat illegaal een verzameling kostbare schilderijen en juwelen ter waarde van 426 miljoen yuan(54 miljoen euro). Hij kreeg in 2017 de doodstraf en zit nu levenslang uit.

Bron: Sixthtone

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *