Vicepremier Ding voerde gesprekken in Den Haag

De Chinese vicepremier Ding Xuexiang had woensdag en donderdag in Den Haag ontmoetingen met Nederlandse leiders. De twee partijen kwamen overeen gezamenlijk een open wereldeconomie te bevorderen en de samenwerking op verschillende gebieden, waaronder groene ontwikkeling, te versterken. Ook viceminister Wang Shouwen van Handel was aanwezig.

Vicepremier Ding Xuexiang met koning Willem-Alexander in Den Haag Foto Xinhua Disclaimer

Ding Xuexiang is lid van het Permanent Comité van het Politiek Bureau van het Centraal Comité van de CPC en werd in 2023 benoemd tot vicepremier, met onder meer de uitvoering van het klimaat- en energiebeleid als bevoegdheden. Hij was Beijings onderhandelaar op de vijfde klimaatconferentie van de EU en China in Brussel. Tijdens zijn tweedaagse bezoek had hij afzonderlijke ontmoetingen met de Nederlandse koning Willem-Alexander,  minister-president Dick Schoof en vicepremier en minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans.

Standpunt China

Ding zei dat onder de leiding van de leiders van de twee landen het open en pragmatische partnerschap voor alomvattende samenwerking tussen China en Nederland gestaag is versterkt met vruchtbare samenwerking op verschillende gebieden,. China is bereid de communicatie met Nederland verder te versterken om het wederzijds vertrouwen te vergroten, de bilaterale betrekkingen verder te ontwikkelen en de twee landen te helpen hun respectieve ontwikkelingsdoelstellingen sneller te verwezenlijken. Ding benadrukte dat zowel China als Nederland begunstigden en voorstanders zijn van een open wereldeconomie en verklaarde dat China zich inzet voor een ontwikkeling van hoge kwaliteit door middel van een hoogwaardige openstelling, waarbij hij Nederlandse bedrijven verwelkomt om de samenwerking met China uit te breiden. Ding hoopt ook dat Nederland een eerlijk, rechtvaardig en niet-discriminerend ondernemingsklimaat zal blijven bieden aan Chinese bedrijven, de gemeenschappelijke belangen zal beschermen en een stabiele en ongehinderde wereldwijde industriële en toeleveringsketen in stand zal houden  en zo de complementaire voordelen, gedeelde kansen en gemeenschappelijke ontwikkeling van beide partijen zal realiseren.
Dit jaar is het 50 jaar geleden dat China en de Europese Unie (EU) diplomatieke banden aanknoopten. De vicepremier zei dat China bereid is de dialoog te versterken en de samenwerking met de EU te verdiepen om de gezonde en stabiele ontwikkeling van de betrekkingen tussen China en de EU te bevorderen, en hoopt dat Nederland in dit verband een constructieve rol zal spelen.  

Standpunten Nederland

Koning Willem-Alexander zei dat Nederland wederzijds vertrouwen en vriendschap koestert en bereid is de samenwerking met China te verdiepen om samen te streven naar voortdurende vooruitgang in de betrekkingen tussen Nederland en China. In het licht van de huidige geopolitieke conflicten moeten landen openhartig communiceren, streven naar consensus, samenwerken en samen de mondiale uitdagingen aanpakken, voegde de koning eraan toe.

 Minister-president Schoof zei dat Nederland de ontwikkelingsprestaties van China bewondert en China als een stabiele partner beschouwt. Hij voegde eraan toe dat Nederland bereid is de dialoog met China te versterken, het begrip en wederzijds vertrouwen te vergroten en de praktische samenwerking uit te breiden op verschillende gebieden, zoals waterbehoud, groene ontwikkeling en medische en gezondheidszorg. Schoof merkte ook op dat Nederland bereid is met China samen te werken om de vrije handel te waarborgen en openheid en samenwerking te bevorderen.
Schoof heeft bezorgdheid geuit over de steun die Chinese bedrijven zouden bieden aan de Russische oorlogsindustrie. Hij laat op X weten dat hij en buitenlandminister Caspar Veldkamp ook spraken over de mensenrechten in China en Chinese cyberaanvallen op Nederlandse bedrijven of instellingen.

Gesprekken met vicepremier en minister voor Groene Groei Sophie Hermans Foto Xinhua Disclaimer

Dings bezoek valt op een moment dat de relatie tussen Nederland en China onder druk staat. In december publiceerde de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een rapport waarin China wordt aangewezen als systeemrivaal voor het westen, waar een hybride dreiging van uitgaat. ‘De Chinezen zetten verschillende middelen in, zoals cyberaanvallen en economische druk, om landen te destabiliseren. Vooral de Nederlandse halfgeleiderindustrie, lucht- en ruimtevaart en de maritieme industrie zijn aantrekkelijke spionagedoelwitten voor China. Ook de haven van Rotterdam is kwetsbaar voor Chinese aanvallen’ aldus het NCTV-rapport .

Hermans feliciteerde China met zijn prestaties op het gebied van milieubescherming en groene ontwikkeling, en waardeerde China’s bijdragen aan de implementatie van het Akkoord van Parijs. Nederland kijkt uit naar het bevorderen van de samenwerking met China op gebieden als schone energie, groene transitie, circulaire economie en klimaatadaptatie, aldus Hermans.  

Minister Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp sprak daarnaast met viceminister Wang Shouwen van Handel over de bilaterale handelsrelatie. Ook over ASML-werd gesproken. Nederland verwacht niet dat onder Trump de Amerikaanse missieven zullen veranderen.

Bronnen Global Times, Rijksoverheid.nl, NOS, Leidschdagblad.nl