Videoconferentie China en Centraal- en Oost-Europese landen over midden- en kleinbedrijf na COVID-19

Op 16 juni hebben instellingen van de Centraal- en Oost-Europese landen (CEECs) en van China een online conferentie gehouden over het heropstarten van productie en arbeid, vooral in de kleine en middelgrote bedrijven (SMEs).

Het Secretariaat voor de Samenwerking tussen China en de CEECs en het Coördinatiemechanisme voor 17+1 SMEs organiseerden deze uitwisseling. De sponsors waren het ministerie van Industrie en Informatietechnologie van China, de stadsregering van Cangzhou (provincie Hebei) en de China-CEEC SME Cooperation Zone in die stad.  

Matchmaking

De deelnemers wisselden informatie uit over hoe de kleine en middelgrote bedrijven van de partnerlanden kunnen samenwerken. Het ging over kansen op ‘matchmaking’ in industrie, productie, handel en landbouw, toerisme en contacten tussen de volkeren en over gezondheidszorg en de bijbehorende producten.

Na COVID-19

Zhao Lijian, de woordvoerder van het ministerie van BuZa, zei hierover: ‘voor beide partners, China en de CEECs, geldt dat zij een gunstig oordeel hebben over hun aanpak van COVID-19. Net zoals vele landen in de wereld willen ze dat nu combineren met activiteiten om de sociaaleconomische ontwikkeling weer bovenaan de agenda te plaatsen’.

Sterke en zwakke punten

Blijkbaar willen zij mikken op de vitaliteit en de mogelijkheden geboden door kleine en middelgrote bedrijven die in hun optiek banen kunnen creëren. Natuurlijk zijn juist sommige van die bedrijven door de pandemie ook extra zwaar getroffen. De Chinese regering wil de samenwerkingsverbanden die er al bestaan met de CEECs, China-CEEC of 17 + 1 genoemd, benutten om informatie uit wisselen over het beleid om de consumptie en de vraag te stimuleren, of om ondernemingen financieel te steunen.

De Chinese en Kroatische premier bij de inhuldiging van de door een Chinees bedrijf gebouwde nuttige brug van Peljesac

Laat 300 ondernemingen bloeien

Op de videoconferentie waren 300 ondernemingen van de twee kanten in de gelegenheid om informatie uit te wisselen over hun activiteiten en om de mogelijkheden tot gezamenlijk zakendoen na te gaan. Dit soort contacten wordt in Europa op uiteenlopende manieren bekeken. De lobby die wantrouwig of zelfs vijandig staat tegenover China, zoals sommige rapporteurs van de
European External Action Service, zal hierover ongetwijfeld weer een banvloek uitspreken en beweren dat China zijn invloed wil uitbreiden en Europa wil verdelen. Politici met een wat zakelijker kijk, zoals Borell , de BuZa-verantwoordelijke van de EU, zullen begrijpen dat de samenwerking met de CEECs juist een kans is om bruggen te bouwen tussen China en de rest van Europa, en tussen de Europese landen onderling.

Xinhua, china-ceec.org, fmprc.gov.cn, SCMP, Wikipedia

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *