Vietnamese leider To Lam in China (UPD)

De Vietnamese leider To Lam brengt van 18 tot 20 augustus een staatsbezoek aan China. Het is zijn eerste buitenlandse reis als hoogste politieke functionaris van Vietnam.

To Lam
To Lam en Xi Jinping (foto FENG YONGBIN / CHINADAILY.COM.CN) disclaimer

To Lam is in China op uitnodiging van de Chinese leider Xi Jinping. Zowel Lam als Xi zijn secretaris-generaal van de Communistische Partij en president van hun land. To Lam (67) is sinds mei 2024 president van Vietnam. In augustus, na het overlijden van Nguyen Phu Trong, werd hij verkozen tot algemeen secretaris van het Centraal Comité van de Communistische Partij van Vietnam, terwijl hij ook president van Vietnam bleef. Twee weken na zijn verkiezing begeeft Lam zich al naar China.

Prioriteit

China blijft aldoor de hoogste prioriteit in het buitenlands beleid van Vietnam, zo verzekerde To Lam zijn gastheren. De Vietnamese leider wees erop dat ‘de revolutionaire geschiedenis van Vietnam nauw verbonden is met die van China’. Hij zei dat ‘de leiders van de oudere generaties van de twee partijen en landen stevige vriendschapsbanden hebben gesmeed’ en dat ‘het Vietnamese volk de hulp van China bij de nationale bevrijding, onafhankelijkheid en socialistische opbouw van Vietnam nooit zal vergeten’.

Waarom Guangdong?

To Lam en zijn delegatie begonnen hun bezoek in Guangzhou, de hoofdstad van de Zuid-Chinese provincie Guangdong. Daar bezocht hij plaatsen waar de historische Vietnamese leider Ho Chi Minh een eeuw geleden als revolutionair in China werkzaam was. In de eerste jaren van de 20ste eeuw trok de provinciehoofdstad Guangzhou veel Vietnamese antikoloniale activisten aan, waarvan velen communist werden. Zij richtten de Revolutionaire Jeugdliga van Vietnam op, de voorloper van de Communistische Partij van Vietnam. Het hoofdkwartier van de Jeugdliga aan de Wenming Road in Guangzhou is nu een museum. To Lam en zijn gezelschap bezochten dit. Ze brachten daarna een bloemenhulde aan de Vietnamese antikolonialistische martelaar Pham Hong Thai bij zijn graf in het Huanghuagang Memorial Park in Guangzhou.

Naast deze viering van de historische antikoloniale en socialistische vriendschapsbanden laat de keuze voor Guangzhou ook het verband zien van de uitwisseling tussen Vietnam en China bij hun ontwikkeling en hun gelijkaardige hervormingen. Guangdong is een van de meest gemoderniseerde en hervormde provincies van China. De regio staat qua volume van de handel met Vietnam bovenaan de lijst van Chinese provincies en is goed voor 20 procent van die bilaterale handel.

Vietnam en China, partners in economie en infrastructuur (UPD)

Nationaal is China de grootste handelspartner van Vietnam. Het bilaterale handelsvolume steeg met 25 procent ‘jaar op jaar’ in de eerste zeven maanden van 2024. De versterking van de samenwerking op het gebied van infrastructuur is opmerkelijk. Gezamenlijke projecten die tijdens het bezoek van To Lam zijn afgesproken omvatten standaardisatie van nieuwe spoorlijnen, zodat hogesnelheidstreinen mensen en goederen door beide landen kunnen vervoeren. Momenteel hebben de door Frankrijk gebouwde spoorlijnen van Vietnam, uit de koloniale tijd, een andere spoorbreedte dan die van China, waardoor aan de grens van trein moet worden gewisseld. Er werden ook besluiten ondertekend om de Vietnamese export van doerianvruchten, kokosnoten en gekweekte krokodilproducten te vergroten.
Chinese bedrijven hebben de grootste overzeese fotovoltaïsche industriecluster in Vietnam opgezet. Chinese huishoudelijke apparaten en smartphones zijn populair in Vietnam.

Hoge snelheid

De Chinese technologie bij de aanleg en het onderhouden van hogesnelheidsspoorwegen is intussen wereldberoemd. Met hogesnelheidstreinen tussen de twee landen kan Vietnam meer toegang krijgen tot de Chinese en Europese markten, iets wat zeer winstgevend kan worden voor de economische ontwikkeling van het land. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn er in totaal al 6.850 containers vervoerd via een Chinees-Vietnamese spoorlijn, een 16-voudige toename ten opzichte van het voorgaande jaar. De overheid van Nanning in de Zuid-Chinese Guangxi Zhuang Autonome Regio noemt dit ‘een expresweg voor de bilaterale handel.’ Tijdens het bezoek van To Lam zal er onder andere gesproken worden over een project om de Vietnamese hoofdstad Hanoi met China te verbinden via een hogesnelheidsspoorlijn.

Lam en Xi in Beijing: socialisme centraal

Xi Jinping had maandag in Beijing een onderhoud met To Lam. Xi toonde zich verheugd over het staatsbezoek van zijn Vietnamese collega aan China en feliciteerde hem nog een keer met zijn verkiezing tot algemeen secretaris van de Communistische Partij van Vietnam. De Chinese president is van mening dat de keuze voor China als eerste buitenlandse bestemming het grote belang weerspiegelt dat To Lam hecht aan de betrekkingen tussen de twee partijen en de twee landen. Ook hijzelf vindt dat die van hoog niveau en strategisch belang zijn. Xi betoogde verder dat hij een goede werkrelatie en persoonlijke vriendschap met Lam wil ontwikkelen om gezamenlijk te werken aan een Chinees-Vietnamese gemeenschap met een gedeelde toekomst.

To Lam
To Lam en Xi Jinping bij een uitstalling van verschillende soorten thee. Foto Xinhua via China Daily. disclaimer

Xi’s oproepen aan Vietnam

(UPD) Xi sprak over het feit dat de CPC en de CPV vandaag ‘twee van de regerende communistische partijen in de wereld’ zijn. Hij spoorde zijn Vietnamese kameraden aan om ‘vast te houden aan het leiderschap van de communistische partij en aan het socialistische systeem’. Laten we ‘gezamenlijk de zaak van het socialisme in de wereld bevorderen, voegde de Chinese partijleider er nog aan toe.  

Hij vindt dat China en Vietnam in deze tijd moeten streven naar ‘een groter wederzijds politiek vertrouwen, een meer solide samenwerking op veiligheidsgebied, meer steun van de bevolking, (…) en een beter beheer en oplossing van geschillen’. Xi nodigde zijn gasten uit gezamenlijke inspanningen te leveren voor de vijf beginselen van vreedzame co-existentie (…) een gelijkwaardige en stabiele multipolaire wereld en economische globalisering (…), internationale rechtvaardigheid en de gemeenschappelijke belangen van ontwikkelingslanden.

In zijn antwoorden legde To Lam er de nadruk op dat Vietnam aan het één-China-beleid vasthoudt, en China steunt bij zijn streven naar nationale hereniging. ‘Vietnam verzet zich krachtig tegen elke inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van China’, aldus Lam. De Vietnamese president liet zich ook positief uit over het project om een ‘gemeenschap met een gedeelde toekomst voor de mensheid op te bouwen’, en over de ‘3 initiatieven’ die China onder impuls van Xi neemt: rond mondiale ontwikkeling, veiligheid en de verschillende beschavingen in de wereld.

Belang van een bezoek

Chinese waarnemers zien welke nadruk Vietnam legt op het handhaven van een evenwichtige diplomatie tussen de grootmachten China, de VS, Japan, India en Rusland. Zij merken echter ook de versterking van de banden met China, door Vietnam herhaaldelijk tot topprioriteit verklaard. Chinese experts hechten een groot belang aan de nadruk die er in de gesprekken en verklaringen wordt gelegd op de coördinatie tussen twee socialistische landen, aangezien China en Vietnam niet alleen buren zijn, maar ze ook worden geleid door communistische partijen die historische en actuele vriendschapsbanden onderhouden. Zij willen hun onderlinge communicatie verbeteren, onder andere ter voorkoming van ‘ondermijning door elementen die een vreedzame contrarevolutie nastreven’.

Een heikel punt van discussie tussen de beide socialistische landen blijven hun meningsverschillen over territoriale wateren in de Zuid-Chinese Zee. De geopolitieke en gemeenschappelijke ideologische belangen kunnen misschien een gunstige invloed hebben op de pogingen om deze kwestie op te lossen.

Bronnen: Xinhua, Global Times, vietnamnet.vn, China Daily, Morning Star